Ledare

Petter Birgersson: Vårt gemensamma behov av terapi

Oväsentligheterna i livet har en plats för att vi ska må bra. Men vi får passa oss så att bruset inte tar över.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 mars 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Förbundskapten Janne Andersson höll presskonferens dagen efter att han bråkade med Bojan Djordjic efter EM-kvalet mot Azerbajdzjan.
Förbundskapten Janne Andersson höll presskonferens dagen efter att han bråkade med Bojan Djordjic efter EM-kvalet mot Azerbajdzjan.Foto: Janerik Henriksson/TT

EM-kval i herrfotboll. Det väcker starka känslor hos många. Efter en förlorad match mot ett erkänt skickligt Belgien fick Sverige briljera i andra halvlek mot ett något mindre erkänt skickligt Azerbajdzjan. Det fanns en frispark i den matchen som var värd att skriva till farfar i himlen om.

Men eftersnacket har kommit att handla om eftersnacket.

Fotbollsmatcher ska analyseras före, under och efter matchen. Intervjuer med spelare kan vara förbluffande intetsägande. Ishockeyspelare kan på allvar förklara att i nästa period ska det egna laget åka mera skridskor. Fotbollstränaren ser i halvtid lösningen i att man ska våga hålla i bollen.

Så var det nu inte efter tisdagskvällens match. Landslagstränaren Janne Andersson hamnade i en dispyt med Viaplays expertkommentator, Bojan Djordjic. Efter 5-0 tyckte Andersson inte att det var läge att ifrågasätta bytena i matchen. Djordjic talade om att Andersson representerar 10 miljoner svenskar. Ett svar från Andersson om vem Djordjic representerar tolkades av den senare som en anspelning på Djordjic serbiska bakgrund.

Janne Andersson lade till slut ifrån sig mikrofonen och gick ur rutan.

Scenerna spred sig på sociala medier. Alla kunde snabbt ha en åsikt om ordkonflikten. Twitter, facebook, instagram och andra sociala medieplattformar för moget folk fylldes av kommentarer. Press, radio och tv gasade på med olika nyhetsvinklar och drösvis av krönikor.

Så som Galenskaparna & After Shave skulle ha skaldat: ”Här är en text till, fy fan!”

Det hela växte sig så stort att Svenska fotbollförbundet och Janne Andersson fick kalla till presskonferens om vad som hänt under intervjun efter matchen. Inte om fotbollen.

Denna ledarsida har för en gångs skull ingen hållning i frågan. Det var en konflikt och känslor är inte så farliga. Ord är inte fysiskt våld. Man kan tycka att det ingår i förbundskaptenens uppdrag att hålla sig cool i tv, men samtidigt är sport lika med känslor.

Det kan konstateras att det finns ett enormt behov av att uttrycka åsikter. Särskilt om sådant som alla kan ha åsikter om. En lätt urspårad intervju efter en kvalmatch mot en B-nation är en sådan sak. Det är en ventil ur vilken det är tillåtet för alla att pysa ut övertryck. Nästa vecka är det en annan sak.

Till en viss nivå är det helt okej med den typen av debatter. Vi kan gemensamt låtsas att vi diskuterar något viktigt. Det blir till ett slags kollektiv terapi.

Det finns också risker. Som att medierna fokuserar på sådant som snabbt ger reaktioner, och att sådant engagemang tolkas som att man fångat in målgruppen och därmed hittat rätt i sin bevakning. När den typen av reaktioner tar över medielogiken, när bruset förväxlas med väsentligheter, då står alla kvar som förlorare.