Annons
Ledare

Varning för vänstersidans värderingar

De verkar tycka att staten äger dig. Att det finns en aldrig sinande källa av pengar någonstans – ofta hos ”dom rika” eller företagen. Och att de där kronorna du betalar in kan användas hur som helst. Här är några exempel på vänstervurpor som stressar en liberal:
Ledare • Publicerad 9 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Bertil Ericson / TT

”Varje skattekrona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma”, twittrade Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten nyligen (5/7).

En stöld från det gemensamma alltså? Det borde betyda att Greider menar att allt du tjänar ihop när du arbetar egentligen inte tillhör dig, utan ”det gemensamma”, och att det du får behålla således är en slags veckopeng? Så obehagligt.

Annons

När Isabella Lövin (MP) intervjuades i Aftonbladet tv talade hon om att många idag lever stressigt. ”Det är alldeles för många som känner att man har alldeles för pressad vardag och tillvaro där man ska hämta och lämna barn på dagis, man ska handla, man ska städa, man ska träna, man ska bry sig om sig själv.” Hennes svar var arbetstidsförkortning och ett utbildningsår där man under ett år skulle få ledigt och lyfta motsvarande a-kassa (7/7).

Visst kan man känna sympati med att många är stressade och ställer höga krav på sig själva, men problemet med ett sådant förslag är väl att man då ökar bördan på andra, som måste jobba ihop till både sin egen försörjning och till andras. Hur stressade blir då inte de?

När S förra veckan föreslog att pensionerna ska höjas och att det ska finansieras med ytterligare skattehöjningar för arbetsgivarna, ville man sucka och klämma på ett stressboll för att lugna blodtrycket. Ännu fler skattehöjningar alltså mot de strävsamma företagare som redan idag betalar mycket och kämpar emot en företagarfientlig regering? Om arbetsgivarna inte orkar mer, vem ska de röda då vända sig till?

På måndagen meddelade regeringen att det satsas ytterligare pengar på att locka elever till Komvux. Det är bra att fler motiveras, men varför är det så svårt för politikerna att ställa krav på dem som är arbetslösa, lågutbildade och beroende av andra för sin försörjning? Det borde inte behövas lockbeten om bidragen villkorades. Men så törs inte de röda tänka. I stället höjer de skatten. För det är ju ändå deras pengar?

Suck. Klämmer på stressbollen.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons