Annons
Ledare

Varning för islamister på frammarsch

Att ett identitetspolitiskt parti som främst riktar sig till muslimer får allt mer inflytande i svensk politik är oerhört allvarligt. Vad händer om de får reell makt?
Publicerad 13 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Att ett identitetspolitiskt parti skulle få inflytande över svensk politik var en tidsfråga.
Att ett identitetspolitiskt parti skulle få inflytande över svensk politik var en tidsfråga.Foto: Johan Nilsson/TT

Än är valresultatet inte färdigt. Något som däremot står klart är Socialdemokraternas stora väljartapp i invandrartäta förorter. I områden där Socialdemokraterna emellanåt haft egen majoritet och åratal av ohotat stöd, har de fått konkurrens.

I Rosengård i Malmö får Partiet Nyans över 30 procent, och är på gränsen till att komma in i kommunfullmäktige. I Rinkeby ser det ut som att partiet (som i dagsläget ingår i kategorin “övriga partier”) får närmare 25 procent av alla röster, och blir det tredje största. I flera svenska utanförskapsområden är siffrorna liknande. S backar, Nyans ökar – lavinartartat.

Annons

Partiet är sannolikt mest känt för den breda allmänheten för kampanjen mot den svenska socialtjänsten som påstods kidnappa och omhänderta muslimska barn. Nyans förespråkar blasfemilagar: koranbränning ska vara förbjudet och det ska vara straffbart att göra Muhammedkarikatyrer. Arbetet mot hedersförtryck ska inte heller finansieras med bidrag. Partiet anser också fullt rimligt att imamer talar om att homosexualitet är förbjudet (ETC, 23 augusti).

”Efter att arbetarväljare har flytt till Sverigedemokraterna och invandrarväljare bytt till Nyans, vad blir kvar av S?”
Emma Jaenson

Partiets siffror bör oroa alla som har någon uns av vilja att upprätthålla en jämställd, demokratisk västerländsk samhällsmodell. Men är någon förvånad?

Att ett identitetspolitiskt intresseparti som främst riktar sig till muslimer skulle få inflytande över svensk politik var en tidsfråga. Socialdemokraterna har bäddat för det genom stor invandring och obefintlig integrationspolitik. Utanförskapet som har vuxit i de invandrartäta förorterna kommer inte gå att bryta inom en överskådlig framtid. Mer sannolikt är snarare att det växer ytterligare. Således kommer också Nyans att bli större. Men att partiet får allt mer inflytande i svensk politik är oerhört allvarligt.

Vänstersidan har inte heller varit sena att elda på islamisterna verklighetsbeskrivning. Under ett tal i Skäggetorp sa Linda Westerlund Snecker att valrörelsen präglas av en “fruktansvärd rasism” och att “Vi har partier som vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska”. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var inte sen med att backa sin partikollega.

Intressant är dock hur S kommer att ställa sig till det. Efter att arbetarväljare har flytt till Sverigedemokraterna och invandrarväljare bytt till Nyans, vad blir kvar av S? Kommer de att börja förespråka särrättigheter för muslimer? Eller kommer de att gå hårdare åt för att motverka parallellsamhällen?

Att det är det är politisk kravlöshet, tabun och rasismanklagelser som har främjat Partiet Nyans, tål att upprepas. Men sannolikt är detta dessvärre bara början på ytterligare ett ”vi såg det inte komma”.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons