Annons
Ledare

Varför har Sverige brist på allt av värde?

Både Norge och Finland har lager av sjukvårdsartiklar, trots en avreglerad apoteksmarknad.
Publicerad 3 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Sverige har inga lager alls av mediciner.
Sverige har inga lager alls av mediciner.Foto: Pontus Lundahl/TT

I ett brev till Sverige kommuner och regioner skriver Socialstyrelsen under söndagen: “VÄNLIGEN be alla Regioner skala upp alla beställningar av alla läkemedel”. ”Sverige har INGA nationella liknande beredskapslager!”

Anledningen, som beskrivs i brevet är att alla andra länder i EU samt Norge nu har gjort stora beställningar på mediciner för över ett år, trots att de har nationella beredskapslager. Sverige riskerar att bli utan (DN den 1 april).

Annons

Brevet fortsätter: “Är inte Sverige och Sveriges Regioner med och köar för läkemedelsinköp så kommer vi inte få någon tilldelning alls när leverantörerna börjar ransonera läkemedelsleveranser till de nationer som gjort beställningar!”

Det kunde varit ett aprilskämt. Tyvärr är det inte det. Det är precis så illa som det låter. Under onsdagens presskonferens meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att vi nu inte får hämta ut läkemedel för mer än tre månader i taget. Hamstringen av mediciner måste få ett slut.

Risken är annars att svenskar står utan sådant som hjärtmedicin, astmamedicin, insulinsprutor eller antibiotika. När vi då får lunginflammation, öroninflammation, blindtarmsinflammation eller ska opereras och är i behov av antibiotika – vad gör vi?

Men som bekant är det inte enbart brist på mediciner i Sverige. Vi har knappt några marginaler alls. Vi har inte heller några beredskapslager av livsmedel. Även skyddsutrustning är det dåligt av. På Södersjukhuset i Stockholm rapporterades om en överläkare som har köpt en regnrock för att skydda sig själv mot smittan (SVT den 31 mars). I Kronoberg har man försökt lösa det på bästa möjliga sätt: genom att sätta socialbidragstagare i arbete för att tillverka skyddsmasker (BLT den 30 mars).

Med tanke på att vi är ett av de länder med högst skattetryck i världen är det provocerande att staten inte har åtgärdat sina mest grundläggande uppgifter. Man kan fråga sig, likt många redan gjort den senaste tiden, vart våra pengar egentligen går?

Nu skyller dessutom flera vänsterpolitiker och debattörer medicinbristen på avregleringen av apoteksmonopolet. När avregleringen skedde togs lageransvaret bort. Men i ”Apoteksmarknadsutredningen”, från 2008 beskrivs att “Det finns därför inget behov av en lagstadgad skyldighet för den som bedriver detaljhandel med läkemedel eller andra aktörer att fullgöra sådana uppgifter. I stället ska Försvarsmakten och övriga berörda myndigheter upphandla tjänsterna.” (DN den 1 april).

Men myndigheterna upphandlade inga tjänster och lagren förblev tomma. Det är alltså inte något marknadsmisslyckade. Nej, den brist vi i dag ser är ett statligt misslyckande. Varken Finland eller Norge har statliga apoteksmonopol, men lyckas fortfarande handhålla lager av mediciner åt befolkningen.

Visst, det är enkelt att raljera. Det kan finnas goda anledningar till att Sveriges regering i åratal försummat sina kärnuppgifter genom att inte satsa på totalförsvaret och att fylla lagren. Men det är samtidigt svårt att se att det beror på något annat än politisk naivitet. Detta gäller såväl för nuvarande regering som tidigare socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

Skillnaden mellan Sverige och de flesta andra länder i EU, är att de andra har förberett sig. Så vad förväntar vi oss nu när lagren gapar tomma? Ska vi förlita oss på andra EU-länders eller Kinas välvilja? Sverige tycks ha behövt en kris för att vakna och agera.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons