Annons
Ledare

Varför förstår inte Socialdemokraterna?

Socialdemokraterna förlorade 2006 års val på jobbfrågan. Det var partiets officiella förklaring till valresultatet, och de som utvärderade partiets prestation var eniga.
Ledare • Publicerad 11 september 2009
Foto: 
Lovar runt men var finns pengarna?
Lovar runt men var finns pengarna?Foto: 

Förlusten skylldes inte på ett dåligt kampanjmaskineri, en trött partiledare eller omständigheter utom partiets kontroll.

Socialdemokraterna kunde inte presentera en trovärdig jobbpolitik, medan den borgerliga alliansen visste vad den ville, och lyckades få väljarna att tro på dem. Detta har de självkritiska Socialdemokraterna erkänt.

Annons

Därför låg det nära till hands att vänta sig några riktiga förändringar då Socialdemokraterna under torsdagen annonserade ett nytt punktprogram för jobbpolitiken. Men den som väntade på nyheter blev besviken.

Sällan har tre rapportsidor sagt så lite som punktprogrammet ”Jobben först”. Satsningar på det ena och det andra, tillväxt och framtidstro, samordning mellan myndigheter, framtidsprogram och försäkringar låter ju som trevliga saker. Men hur ska satsningarna betalas? Om denna nyckelfråga säger Socialdemokraterna föga.

Partiets planer, hur vällovliga de än må vara, betyder litet utan finansiering. Ingenting av vikt står heller i punkprogrammet om de verkliga nycklarna till jobben: en mer flexibel arbetsmarknad och lön för mödan åt både entreprenörer och arbetstagare.

Programmet talar om vikten av att förenkla för entreprenörer. Unga vill i hög utsträckning starta företag, och detta vill Socialdemokraterna underlätta. Bra.

Men det är naivt att tro att till exempel det föreslagna ekonomiska stödet till unga entreprenörer, eller de förenklade reglerna för småföretagare som står inskrivna som punkter i programmet skulle kunna skapa jobb i den skala som Sverige behöver.

Vad entreprenörer behöver för att våga satsa är både trygghet och enkla regler, men inte minst ekonomiska incitament. Hur gärna Socialdemokraterna än vill hoppas att företag ska startas av entreprenörernas goda vilja så är denna förhoppning osannolik. Företagare vill tjäna pengar, men Socialdemokraterna vill inte ge dem den möjligheten.

Programmet består på punkt efter punkt av tomma åtgärder. Arbetsförmedling ska bli Kompetensförmedling, och delar av Arbetsförmedlingen ska tillsammans med delar av Försäkringskassan slås ihop och bilda Kraftsam. Den nya organisationen ska samordna stöd till arbetslösa med komplexa behov. Hur ska detta gå till om inga jobb finns att förmedla?

Socialdemokraterna verkar inte ha lärt sig av historien. Den nya jobbpolitiken är varken ny, eller en politik för fler jobb. Förnyelse utan innehåll kommer inte att vinna 2010 års val åt Social­demokraterna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons