Petter Birgersson: Varför finns det småföretagare?
”Du ska inte anställa någon, då?”
Jag hade fått tag på en hantverkare för ett mindre men för hushållet viktigt jobb, en sådan hantverkare man behöver emellanåt men som inte alltid är lätt att hitta. Han drev egen firma och hade enligt den moderna tidens appar fått toppbetyg av sina kunder. Men det hade också inneburit att jobben fullkomligt ramlade in över honom, han hann egentligen inte med dem alla. Därav min fråga.
Hantverkaren svarade att jo, det hade han tänkt på. Men nej, hade han kommit fram till. En anställd kommer att åka hem från kunden klockan 17, oavsett om jobbet är klart eller inte. En anställd kommer att medföra massa administration, och kommer att vara föräldraledig, vabba och ska ha minst fem veckor semester. Och när en anställd är upplärd så kan de sluta och man får börja om igen.
Att anställa den första personen i en egen firma är ett stort steg. Nästan lika stort som att starta eget. En egenföretagare kan tvingas låta bli att ta ut lön under dåliga månader men det går inte att säga till en anställd att pengarna kanske kommer nästa månad.
Det pågår en debatt om 35 timmars arbetsvecka. Företagare har ingen reglerad arbetstid och semester kan man bara ta om man har tjänat ihop till den och om verksamheten inte tar för stor skada av att man är borta. Tjänstepension måste man avsätta pengar till.
Egentligen är det märkligt att det trots allt är så många som väljer att starta eget. I somliga fall är det ett alternativ när man inte lyckats få anställning, men i de flesta fall är det människor som väljer bort anställning för att driva eget företag. Människor som helst av allt vill sköta sig själva utan jobbiga chefer och överbyggnader. Ibland någon som har en idé om hur saker kan göras bättre. Det är tur att det finns sådana personer. Och att det finns sådana som också är beredda att anställa om de har en verksamhet som är lämpad för eller kräver det.
Ny- och småföretagandet är viktigt för att näringsliv och utbud ska förnyas. Det är viktigt för att det ska finnas tjänster av olika slag att tillgå – glasscafé vid stranden, unik butik på gågatan i centrum eller bygghjälp i hemmet. Det är viktigt för att det ska växa fram nya företag som investerar i samhällena.
Men det är inte alldeles självklart att det i framtiden kommer att finnas tillräckligt många som är beredda att satsa på egen- och småföretagande.
Anställning är på många sätt utgångspunkten i dag, det är vad barn möter i skolan och som sedan utbildningar i huvudsak är inriktade på. Undantag finns, Ung företagsamhet är ett utmärkt sådant, men om man ska prata om ”normer” i detta sammanhang så anställning det som anses tryggast och bäst. Och nog är anställning väldigt förmånligt på många vis, vilket är lätt att glömma som anställd.
Det är också något som fackförbund och politiker bör tar med sig när de kräver regleringar och skatter av olika slag. Stora offentliga organisationer och företag kan hantera och anpassa sig efter det på ett helt annat sätt än mindre företag. Alldeles för få politiker och byråkrater har erfarenhet av egenföretagsamhet och utgår från att det alltid finns tid och resurser att möta nya krav från myndigheterna.
Det är sällan politiker bryr sig om att tala varmt om egenföretagande och entreprenörskap i dag, inte ens på den borgerliga sidan är det särskilt frekvent förekommande. Kanske för att andra frågor är hetare, men kanske också för att det i ett par årtionden har klankats ned på forna tiders ”satsa på dig själv”. Det är synd. För den som vågar satsa med egen insats i företagande gör i själva verket något för dem runt omkring. Annars hade det inte funnit någon marknad.