Annons
Ledare

Vårdlöften för miljarder

De rödgröna menar som finansminister Anders Borg att det finns ekonomiskt utrymme för satsningar på ungefär tio miljarder kronor under nästa år.
Ledare • Publicerad 23 augusti 2010

Oppositionen vill att en av dessa miljarder ska gå till stöd för kommuner och landsting att bygga ut närsjukvården.

En miljard räcker långt i en rödgrön budget. De menar att hemläkarbilar – alltså att läkaren kommer till dina sjuka barn så du slipper köa hos henne – är en av satsningarna man kan göra med denna miljard. Bättre tillgång till akutsjukvård ska också en miljard räcka till. Förslaget innehåller också en ny stopplag mot att privatisera när- och akutsjukhus. Vidare ska läkarutbildningen byggas ut med 50 platser. Allt detta ska stimuleras med samma miljard.

Annons

Hemläkare kan möjligen kännas tryggt – och behövs säkert i särskilda fall, men är oftast slöseri med tid. Varför ska doktorns tid gå åt till att åka runt mellan folks hem istället för att snabbt och effektivt möta patienter på samma ställe? Dessutom finns det avsevärt mycket bättre resurser på ett sjukhus eller en vårdcentral. Hur bra utrustade hemläkarbilarna än är kan de aldrig bli lika bra som ett sjukhus.

Det finns så mycket som behövs i svensk sjukvård. Det behövs omfattande strukturella förändringar som både kräver och i en del fall sparar resurser. Men sjukvård är komplicerat, svårmanövrerat och utvecklingen går snabbt.

De flesta i Sverige är överens om att vården ska vara skattefinansierad och behovsstyrd. Det är när du är sjuk du ska få tillgång till vård och däremellan ska du klara dig själv. Men det fungerar inte riktigt så. Mycket vårdresurser tas i bruk av människor som faktiskt skulle bli friskare av att stanna hemma ett par dagar och vila. Andra som är mer allvarligt sjuka får vänta – och i värsta fall dö – i vårdkö i månader.

Vårdkön ska också de rödgrönas vårdmiljard råda bot på. Genom ett kontrakt mellan vården och patienten som omfattar hela kedjan från kontakt till genomförd behandling. Kontraktet är tänkt att vara en sorts vårdgaranti som för patienten säkrar en kort sammanlagd tid för undersökning och behandling.

Vårdgarantin – oavsett om man kallar den så eller för patientkontrakt – måste bli en garanti på riktigt. Där det inte bara som i dag lönar sig att uppfylla den (regeringens kömiljard) utan även kostar att missköta sig. Böter helt enkelt – och allra helst till patienten som fått vänta för länge. Här skulle man kunna styra mer effektivt, ta pengar från sjukförsäkringen och se till att människor blir friska snabbare till exempel. Men det är det just nu inget av de politiska alternativen som driver.

Kort sagt så är en miljard är alltid bra. Men man kan inte lova för mycket för då mister man ofta hela stycket.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons