Annons
Ledare

Värdigt mödraskap

De flesta har någon i sin bekantskapskrets som lider av ofrivillig barnlöshet.
Ledare • Publicerad 20 juni 2013

Någon som innerligt längtar efter ett barn men inte kan få det på så kallad ”naturlig väg”. För vissa är den enda möjligheten att bli förälder att ta hjälp av en värdmor, också kallad surrogatmamma. Den som ställer upp som värdmor förbinder sig att bära och föda ett barn åt någon annan.

Värdmödraskap har intagit platsen som en av de mest kontroversiella frågorna när det gäller reproduktion. Det har kallats för såväl kvinnohandel som utnyttjande av kvinnokroppar.

Annons

Elina Viinna, representant för Vänsterpartiet i Statens medicinsk-etiska råd (Smer), använder sig av en bisarr argumentation. Hon anser att värdmödraskap inte bör tillåtas för att ”varje kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp”. Ironiskt nog är det just rätten att bestämma över sin egen kropp som Viinna vill frånta de kvinnor som vill ställa upp som värdmödrar. De ska inte få föda barn åt ofrivilligt barnlösa vänner eller familjemedlemmar. Även om de nu skulle vilja, för det ska politiker bestämma åt dem.

Nu är det inte upp till vare sig Vänsterpartiet eller Elina Viinna att besluta huruvida värdmödraskap ska tillåtas eller ej. Någon som däremot kommer ha en avgörande betydelse för dess vara eller icke vara är lagmannen Eva Wendel Rosberg. Hon tillsattes i går som utredare för att undersöka möjligheten att införa värdmödraskap i Sverige. Wendel Rosberg har fått till uppgift att utforska varenda argument, såväl för som emot.

En noggrant reglerad lagstiftning, som skyddar såväl värdmor som barn och föräldrar, skulle kunna tillåta att många drömmar gick i uppfyllelse. Och ge kvinnor, inte politiker, makt över sina kroppar.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons