Annons
Ledare

Vårda helheten i sjukvården

Sjukvården i Skåne måste utvecklas. En konsekvens kan bli att vissa får längre till planerad sjukvård.
Ledare • Publicerad 11 juli 2013
Högspecialiserad sjukvård.
Högspecialiserad sjukvård.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Det är ett genuint dilemma. Hur ska sjukvården i Skåne kunna förändras när personal, kommunpolitiker och invånare försvarar just den delen av vården som berör dem? Med ett universitetssjukhus och åtta sjukhus i Skåne är det naturligt att det finns många intressen att bevaka. Ändå, för att klara framtidens utmaningar måste sjukvården utvecklas. För de skånska sjukhusen har det inneburit mer samordning och specialisering. Och den utvecklingen måste fortsätta.

När regionstyrelsens vårdproduktionsutskott i februari beslutade att koncentrera olika operationer till olika sjukhuset blev protesterna många. Det handlade om att flytta operationer från Landskrona till Skånes universitetssjukhus (Sus), Trelleborg och Ystad, flytta käkkirurgin från Helsingborg och Kristianstad till Sus samt att på sikt skapa ett ögoncenter i Landskrona och ledplastikcentrum i Hässleholm.

Annons

Över 160 personer överklagade beslutet till förvaltningsrätten med hänvisning till att det borde tas av regionfullmäktige, inte av två politiker i vårdproduktionsutskottet.

För ett par veckor sedan kom domen från förvaltningsrätten, utskottet hade överträtt sina befogenheter och beslutet är av sådan principiell karaktär att det borde fattas av regionfullmäktige. Nu har Region Skåne meddelat att man inte överklagar beslutet. Men den styrande femklövern i regionen, de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet, ger inte upp planerna på att flytta operationerna.

Parallellt med beslutet om vårdflytten har regionen skapat en ny sjukvårdsorganisation. Vårdproduktionsutskottets ordförande Michael Sandin (M) säger i en intervju att det kan bli upp till de nya förvaltningscheferna att avgöra om flytt av de planerade operationerna.

Det beskedet kommer troligen inte att lugna kritikerna. Den politiska oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har slagit mynt av något som egentligen rör formalia, var beslutet är taget, utan att fokusera på vårdens innehåll. Om nu cheferna i den nya organisationen flyttar operationerna kan man åter räkna med nya protester från oppositionen.

Men det är en verklighet som många skåningar får anpassa sig till, att det kan bli längre att färdas till den planerade vården, om det så är vårdplatser eller operationer som samordnas på färre sjukhus. Närheten och tillgången till akut vård ska däremot så långt det är möjligt bibehållas.

Den medicinska utvecklingen går ständigt framåt. Det ställer stora krav både på sjukvårdspersonalen och politikerna som har att fördela de gemensamma skattemedlen.

Utgångspunkten ska givetvis alltid vara att tillhandahålla så god vård som möjligt till patienterna. För att klara av det uppdraget måste politikerna se till helheten. På sikt innebär det att sjukvården i Skåne blir alltmer sammanflätad till en enhet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons