Annons
Ledare

Vård utan mutor

Affärerna i vårdbolaget Skåne Care måste granskas ingående. Att sälja vård är däremot en bra idé.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2013
Foto: Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

I förra veckan stod det klar att Region Skånes bolag Skåne Care betalat fakturor på sammanlagt 1,7 miljoner kronor till ett konto i Tunisien. Nu har Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning om brott. Idén bakom bolaget är att sälja vård till utländska medborgare. Misstankar finns om att mutor eller andra otillåtna betalningar har använts för att få hem ett kontrakt för vård av patienter från Libyen. Skåne Cares styrelseordförande Ingrid Bengtsson-Rijavec har sagt att namn på fakturorna överensstämmer med namn kopplade till Libyenavtalet, men att det inte är fastlagt att de kan kopplas till varandra.

Det vore i högsta grad anmärkningsvärt om ett offentligt ägt bolag inom vårdsektorn använt sig av otillåtna medel för att vinna affärer. Att verka på marknader där transaktioner av det slaget är vanliga är snårigt. Skåne Care borde ha varit förberett för det.

Annons

Oppositionsrådet Rikard Larsson (S) kräver nu att alla regionfullmäktigeledamöter ska få full insyn i vad Skåne Care ägnat sig åt. ”Hur rekryteras patienterna, vilken vård får de och finns det verkligen sådan överkapacitet i den skånska vården att det inte blivit några undanträngningseffekter?” säger Larsson i ett pressmeddelande.

Det är inte svårt att hålla med när det gäller huvudinvändningen. Ett regionkontrollerat bolag som inte har koll på sina fakturor, som eventuellt ägnat sig åt affärer i lagens gråzon eller i värsta fall gått över gränsen – det är en skandal i ordets rätta bemärkelse. Larsson nöjer sig dock inte med att kräva insyn. Han är också ute efter politiskt ansvar och ifrågasätter bolagets uppdrag, trots att S ställde upp på att bilda det. Hittills har det inte framkommit något som gör att styrelse eller revisorer borde ha reagerat, de ifrågasatta transaktionerna ägde rum i början av året. Däremot kan det finnas anledning att ännu en gång gå igenom 2012 års verksamhet, då bolaget omsatte 110 miljoner kronor och hade ett resultat före skatt på 10 miljoner kronor.

I bolagets ägardirektiv slås det fast att verksamheten ska utnyttja ”situationsanpassad ledig kapacitet och får därmed inte negativt påverka Region Skånes grunduppdrag”. Larsson har rätt i att det är en förutsättning för bolagets existensberättigande att den instruktionen följs. Men att sälja högspecialiserad vård för att utnyttja dyr utrustning och högutbildad personal optimalt är i grunden rätt, det ger både möjligheter till intäkter och håller kompetensen på hög nivå. Det kommer att vara en nödvändighet för att upprätthålla god och avancerad sjukvård i Sverige. Om det sedan ska ske i offentlig bolagsform kan diskuteras. Det omvända – att Region Skåne köper högspecialiserad vård av privata vårdbolag är en annan möjlig ordning.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons