GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var det bara ett spel för gallerierna?

I samband med att statsminister Magdalena Andersson (S) erkände sig besegrad fick hon en lika enkel som avslöjande fråga.
Ledare • Publicerad 15 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är sällan de mest komplicerade frågorna som klär av verkligheten. Det gör de enkla frågorna.

Som när Tage Erlander i valrörelsen 1966 fick frågan i en tv-intervju om vilket råd han hade att ge ett ungt par i Stockholm som ville gifta sig, men som saknade bostad och sparmedel?

Svaret blev att de skulle ställa sig i bostadskön – som redan då var årslång. Erlander hade helt enkelt ingen lösning mer än en socialdemokratisk kö.

I onsdags kväll hände något liknande i samband med att statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens erkände sig besegrad i riksdagsvalet.

TT:s Owe Nilsson tog till orda när det var dags att ställa frågor. Och han ställde den självklara, enkla men lika geniala frågan:

”Ni har genomgående i valrörelsen, ja under hela mandatperioden, sagt att du har Sveriges bästa för ögonen hela tiden. Samtidigt varnar du för Sverigedemokraterna, det har du gjort nu ikväll också och försvarsministern har sagt att de är ett säkerhetshot. Från det perspektivet, vore det inte bättre då för Sverige om ni släpper fram Ulf Kristersson och gör att de slipper vara beroende av Sverigedemokraterna?”

”Makthunger eller dumhet – välj själv vilken rakkniv du vill använda.”
Anders Gustafsson

Ja, om Magdalena Andersson, Peter Hultqvist, Anders Ygeman, Morgan Johansson och Annika Strandhäll verkligen menar allvar med att en så allvarliga sak som att den svenska demokratin nu är i fara, varför erbjuder de inte Ulf Kristersson sina mandat i riksdagen så att han slipper samarbeta med Jimmie Åkesson?

Ja, det finns ju ingenting som hindrar dem.

Om man är helt övertygad om att yttrandefriheten, pressfriheten, rättsstatens oberoende eller grundläggande fri- och rättigheter står och faller med huruvida Kristersson förhandlar med SD borde det rimligtvis vara en självklarhet för S att erbjuda Kristersson sina 107 socialdemokratiska mandat. Svårare än så behöver det inte vara – att rädda demokratin. Om demokratin nu är hotad, vilket S säger att den är.

Man skulle kunna kalla en sådan socialdemokratisk insats att rädda demokratin för septemberöverenskommelsen. Statsministern skulle kunna säga något i stil med:

– Ni moderater har flera gånger varit med och styrt Sverige och vi har noterat att ni inte avskaffat demokratin. Vi håller inte med om er politik men vad spelar ett nytt jobbskatteavdrag, danska straff för svenska brottslingar, några nya reaktorer eller ett reformerat strandskydd för roll om man kan rädda demokratin? Sådant är ju petitesser. Ni har vårt fulla stöd att styra så – länge ni inte förhandlar med SD. Varsågoda.

Men att göra så har ju Magdalena Andersson och de övriga 106 socialdemokratiska riksdagsledamöter inga som helst planer på.

Här ligger en hund begraven.

På medeltiden levde en franciskanermunk, William av Ockham. Han menade att om flera olika förklaringar till ett fenomen föreligger, så bör man välja den enklaste av dem.

Kanske är det så att Magdalena Andersson, Peter Hultqvist, Anders Ygeman, Morgan Johansson och Annika Strandhäll inte alls är särskilt oroade över att demokratin nu är i fara – utan att larmen handlat om att deras egen makt är i fara?

En parafras på William av Ockhams rakkniv kallas för Hanlons rakkniv och lyder att man aldrig ska tillskriva något ont uppsåt när det kan förklaras med dumhet.

Makthunger eller dumhet – välj själv vilken rakkniv du vill använda. Ett stalltips är dock att den svenska demokratin finns kvar även vid nästa val 2026.

Anders GustafssonSkicka e-post