Annons
Ledare

Vänstern nöjer sig inte med banker och Ica-handlare

När Vänsterpartiet talar om att staten ska kontrollera matpriser är det inget att förvånas över. Men det finns anledning till oro. Vänstern menar nämligen det de säger – och lite till.
Ledare • Publicerad 21 april 2023 • Uppdaterad 23 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ha Magdalena Andersson i sitt röda gäng.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ha Magdalena Andersson i sitt röda gäng.Foto: Anders Wiklund/TT

Medan Vänsterledaren Nooshi Dadgostar talar om att tvinga ”matjättarna” till prisöverenskommelser med regering och stat går Ung Vänster steget längre. Ungdomsförbundet slår till med att ”livsmedelsjättarna, järnvägen, bankerna och andra viktiga institutioner ska förstatligas för att sätta vår rätt till ett värdigt liv före storföretagens intressen!”

Ungdomsförbund är som regel mer ideologiskt renläriga. De påminner om ur vilken mylla moderpartiet har växt. Ur det kan man förstå vad Sverige skulle vara med Vänsterpartiet vid makten.

Annons

I den socialistiska utopin är alla sektorer offentliga, statliga. Då finns inga vinster att reta sig på. Om man har övergett revolutionstanken gäller det att ta sig mot den socialistiska utopin steg för steg.

Steg ett är att förbjuda privata vinster i det som betalas med skattepengar. Där har Vänstern ett rätt starkt grepp om opinionen, långt in borgerliga läger. I delar är kritiken högst relevant. Myndighetsutövning och vinstincitament är en svårhanterad kombination. Det kräver kontroll och regleringar som kostar. Det ska vägas mot mångfald och valfrihet. Men allt det försvinner med Vänstern vid makten.

Nästa steg är att all privatägd verksamhet inom exempelvis vård stämplas som att den handlar om att ”köpa sig före i kön”. Därför förbjuds allt sådant under socialistiskt styre – även om den betalas ur egen ficka. De privata tandläkarklinikerna ryker också. Analysen om varför kön har uppstått i det skattefinansierade systemet görs däremot sällan av Vänstern – eller för den delen av Socialdemokraterna.

Hos den övertygade socialisten stannar dock inte intresset för privata verksamheter inom vård och omsorg. Privata banker har absolut ingen plats i socialiststaten, då banker gör pengar på pengar. Här kan fortfarande även socialdemokrater stämma in, men oftast stannar det vid krav på högre bankskatt.

Även att göra vinster på bostäder och mat är omoraliskt i den socialistiska världen. Det börjar med statliga byggbolag, ännu hårdare reglerade hyror och statliga styrning av matpriser. Men målet för socialisterna är att all sådan företagsamhet övertas av kollektivet under det förföriska namnet ”folket”. Alltså förstatligande, som Ung Vänster så tydligt deklarerar.

Stannar det där? Knappast.

Är vinster omoraliska, då finns det rimligen inte heller plats för dem i någon annan verksamhet heller. Socialismen har ingen sådan slutpunkt. Om viss privat småföretagsamhet tillåts får den under alla omständigheter inte växa sig till storföretagsamhet, då kliver ”folket” i form av staten in och tvångsomhändertar verksamheterna. Allt för det gemensammas bästa.

Här någonstans tar det emot för Socialdemokraterna, partiet som hela tiden känner efter vindriktningen med det blöta fingret i luften.

För Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar är dock det socialistiska systemet ett fundament. Det är därför Vänsterpartiet finns till. Det är till socialismen Vänsterpartiet vill. Den socialism som där den prövats alltid med förbluffande precision och hastighet sett till att göra de många människorna ofriare och fattigare.

För att nå till detta slutmål gäller det för Vänsterpartiet att börja med kryddade argument om giriga Ica-handlare som plågar sina kunder.

Gå inte på det.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons