Annons
Ledare

Vänstern gillar inte sina politiska kamrater

Jonas Sjöstedt tycker precis som Stefan Löfven att arbetskraftsinvandringen ska hållas tillbaka. Men han tycker att Löfven låter som högern när statsministern berättar om vad vänstern vill.
Publicerad 11 april 2018 • Uppdaterad 12 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Det är bäst att vi viskar, för den där killen är ute efter våra jobb.
Det är bäst att vi viskar, för den där killen är ute efter våra jobb.Foto: JESSICA GOW / TT

Statsminister Stefan Löfven har på sin facebooksida lagt ut ett klart och tydligt budskap: ”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.”

Det låter brutalt och väldigt likt ”Kom inte hit och ta våra jobb”. Framför allt visar det hur LO:s hårda linje i arbetskraftsinvandringsfrågor också är Socialdemokraternas och statsministerns. Den ligger nära Sverigedemokraternas, även om SD snarare mjuknat i sin linje i frågan, vilket tidigare har tagits upp på ledarplats. Att Socialdemokraterna gör denna tydliga retorik till sin är självklart: LO-kollektivets män ska vinnas tillbaka från SD.

Annons

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt plockade upp Stefan Löfvens tweet. Sjöstedt var upprörd: ”Jag tycker att Socialdemokraterna ska fundera över sin retorik. Det påminner lite för mycket som högern och SD. Hur vore det att istället tala om solidaritet med de som utnyttjas?”

Det är alltså hur det sägs och inte vad som sägs som är viktigast i Vänsterledarens värld. För Jonas Sjöstedt är liksom Stefan Löfven och Jimmie Åkesson emot en i deras mening alltför generös arbetskraftsinvandring. Huvudanledningen för samtliga är att de tror att det kan pressa lönerna nedåt för svenska arbetare och ta jobben ifrån dem. Det påminner för övrigt väldigt mycket om Donald Trump.

Nu är det så att efterfrågan på arbetskraft i Sverige är hög i många branscher, även i servicesektorn. Att det kommer människor hit och arbetar lagligt, med arbetstillstånd, är bättre än att de arbetar svart och saknar rättigheter. Och det är avsevärt mycket bättre än att människor tigger på gatorna, under osäkra förhållanden med släkten eller andra som organisatörer och övervakare.

Det finns inte heller fog för att den som arbetar stjäl jobb från andra. Människor i arbete har tvärtom effekten att nya arbeten skapas. En potatis som sätts i jord ger fler nya potatisar att plocka, som ger fler potatisar att köra ut till butiker och restauranger, som ger fler potatisar att koka i storköket som...

Ett bra sätt att skapa arbetslöshet är däremot att förbjuda folk att sätta potatis.

Stefan Löfven borde som god socialdemokrat välkomna människor till Sverige som vill arbeta och försörja sig på egen hand. Tyvärr gör han tvärtom. De många utvisningarna av människor som arbetat, bott och betalat skatt i Sverige – även i kvalificerade IT-yrken – har varit elaka mot dem som drabbats och dessutom kostat svenska företag viktig kompetens och produktion.

Det är just i den här typen av frågor som verkliga värderingar lyfts fram och visar vilken praktisk politik som har stöd i olika partier och hos riksdagens ledamöter. Vänstern, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna står enade i denna sak – fast Jonas Sjöstedt skäms för det.

Och för den som inte har förstått det förut är det därför denna ledarsida gång på gång upprepar att politiken ska handla om sakfrågor och inte om vilka som säger vad. Det är bra på flera sätt. Den viktigaste är att demokratin i riksdagen då fungerar som det är tänkt. Men en bieffekt är att det blir tydligt vilka som är mest lika vem.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons