Annons
Ledare

Vallöst maktskifte vid stormaktens styrspakar

Kinas politiska väg de kommande tio åren är av stor betydelse för hela världen.
Ledare • Publicerad 12 november 2012
Förnyelse på kinesiska.Foto: Lan Hongguang
Förnyelse på kinesiska.Foto: Lan HongguangFoto: Lan Hongguang

När Xi Jinping under den pågående partikongressen utses till general­sekreterare för Kinas Kommunist­parti är det något som berör hela världen. I mars hålls folkkongressen där Xi Jinping även formellt tar över presidentskapet i världens nya supermakt från företrädaren Hu Jintao. Någon valrörelse finns inte att bevaka – även om en del svenska intellektuella tycks tro det.

Kinas snabba tillväxt under Hu Jintao har gjort att landets maktposition i världen radikalt förändrats. Om västvärlden och USA förr var rädda för ett Sovjetunionen med stark militär kapacitet så är det i dag Kinas ekonomiska styrka som skrämmer. Västvärldens och i synnerhet USA:s konsumtion och skuldsättning hade inte varit möjlig utan Kina.

Annons

Samtidigt utmålas landet som ett stort hot. I USA beskylls Kina för att med manipulerad valuta konkurrera ut USA:s industri. Det är en snedvriden bild; skuldsättningen och den kreditdrivna konsumtionen i hemlandet har amerikanska politiker och medborgare ansvar för. Och att se på Kina som ett land för billig produktion leder fel. Kinas inhemska marknad är i dag den som alla stora företag med ambitioner att växa siktar på. De som inte klarar av det på egen hand hoppas på att kinesiskt kapital och ägare ska ge dem en plats på arenan. Det är köpkraften hos den växande rika klassen i Kina företagen vill åt. I dag letar sig produktionen av kläder och leksaker vidare till länder som Bangladesh. Vem vet hur det blir i morgon? I veckan publicerade taiwaneisk press rykten om att Foxconn, uppmärksammad tillverkare av bland annat Apples produkter, planerar att starta tillverkning i – USA.

För Xi Jinping lär de kommande åren bjuda på många utmaningar. Kommunistpartiets enparti­styre är en bit inne på sitt sjunde decennium och sedan det blodiga stoppet av studentupproret på Himmelska fridens torg 1989 har makten inte varit hotad. Statskapitalismen har lyckats leverera ekonomiska framsteg till en allt större medelklass och de senaste åren har välfärdsreformer som fri utbildning och grundläggande sjukvårdsförsäkring även nått mindre bemedlade bönder på landsbygden. Men samtidigt växer skillnaderna och missnöjet med utbredd korruption. New York Times har kartlagt hur premiärminister Wen Jiabaos släktingar kommit över tillgångar på flera miljarder dollar.

Med en tillväxt som sjunker, enklare tillverkningsindustri som utsätts för konkurrens, en bostadsbubbla som hotar att spricka, miljöproblem som är olösta och en censur som allt fler i medelklassen får svårt att acceptera är det inte självklart att Xi Jinping klarar sina kommande tio år vid makten utan att tvingas till hårdare styre alternativt demokratiska reformer. Men att det finns en verklig valrörelse att bevaka när Xi Jinpings efterträdare ska utses är kanske att hoppas för mycket.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons