Annons
Ledare

Välkommen tysk och svensk vändning

Tyskland, Sverige och EU tog historiska beslut på söndagen. Helt rätt när Europa ska försvara sig mot barbariet.
Ledare • Publicerad 27 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll tal och lade om kursen för Tysklands syn på Ryssland.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll tal och lade om kursen för Tysklands syn på Ryssland.Foto: Michael Sohn

Det svenska beslutet att bistå Ukraina med bland annat pansarskott, hjälmar och skyddsvästar, är helt rätt. Sverige är ett i sammanhanget litet land, men solidariteten är värd mycket i detta läge. 5 000 pansarskott 86 ska sättas i relation till Sveriges egen försvarsförmåga, det är ett väl avvägt bidrag. Den här typen av vapen har bra eldkraft mot pansarfordon och kommer att vara till verklig hjälp för Ukraina.

Beskedet från regeringen kom samma dag som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade att EU också ställer upp med vapenstöd, samt inför ett nytt sanktionspaket. Sanktioner riktas även mot Belarus och mot ryska statliga medier.

Annons

Under skrämmande omständigheter är det svenska och europeiska agerandet nödvändigt och bra. Det är stor skillnad på bara några dagar. Men frågan är om inte den största vändningen har skett på tysk mark.

Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz höll på söndagen ett skarpt tal till parlamentet, förbundsdagen. Ett tal som innehöll rättframma budskap till Vladimir Putin och till det egna folket. Scholz förklarade att den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina innebär att Tyskland och Europa ställs inför en ny verklighet som kräver klara svar.

Förutom att tillsammans med övriga EU införa skarpa ekonomiska sanktioner har Tyskland beslutat att bistå Ukraina med vapen. Scholz meddelade också, till förbundsdagens applåder, att de tyska försvarsanslagen höjs till två procent av BNP och att en specialfond med engångsumman på 100 miljarder euro skapas för upprustningen av det tyska försvaret. Förbundskanslern menar att Tyskland måste utgå från vilken militär kapacitet Putin har.

Det visar att Tyskland numera ser en klar fiende i Putins Ryssland, en krigsregim som Tyskland och Europa måste ställa in sig på att försvara sig emot. Det är ett oerhört steg från den tidigare tyska politiken både generellt och gentemot Ryssland. Den överslätande attityden har lett till beroende av rysk gas men också till långa fingrar i Kremls syltburkar, kanske främst representerat av Gerhard Schröder, den tidigare förbundskanslern från Olaf Schulz parti. Schröder har dragit hem stora summor från sina styrelseplatser i ryska statliga energibolag. Efter att Putin tryckt på krigsknappen formulerade Schröders kladdiga fingrar: ”Under åren som gått har mycket blivit sagt om de misstag som begåtts i förhållandet mellan Ryssland och väst. Många misstag har begåtts – på båda sidor” (DN 25/2)

Men den nya tyska ledningen gör nu upp med den traditionen. Förbundskansler Olaf Scholz gav i sitt tal inga illusioner om att Putin kommer att vika sig i närtid. Olaf Scholz återanvände Joe Bidens och Jens Stoltenbergs ord om att Nato kommer att försvara varje tum av Natos territorium.

Scholz talade också till ryssarna, om fredsdemonstranternas mod: ”Putin valde kriget, inte det ryska folket. Därför måste vi säga att detta krig är Putins krig.”

Konservativa CDU:s ledare Friedrich Merz höll i direkt anslutning ett tal i samma anda som Olaf Scholz för att markera enighet. De två talen, beslutsamheten och enigheten i det tyska parlamentet understryker allvaret i det Europa går genom och vad de tyska ledarna ser framför sig.

Kriget i Ukraina är beviset på att den kriminella Putinregimen inte drar sig för några medel. Tysklands ledning krävs för att det demokratiska Europa ska klara av att stå emot, alldeles oavsett hur länge och på vilket sätt Putins krig kommer att fortsätta.

Sverige har långt ifrån de tyska resurserna, men en motsvarande svensk upprustning av försvaret och bidrag med militärt materiel till Ukraina – utan att försaka för mycket av Sveriges förmåga – är nödvändig av solidaritet med Ukraina och för Europas framtid.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons