GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Vägblockader är en återvändsgränd

I Storbritannien kommer en av de tongivande klimatgrupperna att upphöra med att blockera vägar och flygplatser. Det borde svenska ”aktivistgrupper” ta efter.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 januari 2023 • Uppdaterad 17 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vägspärr vid Slussen i Stockholm.
Vägspärr vid Slussen i Stockholm.Foto: Christine Olsson/TT

2022 var året då ”klimataktivister” runtom i västvärlden rönte stora rubriker.

I Haag limmade ”aktivister” fast sig vid Johannes Vermeers målning ”Flicka med pärlörhänge” på museet Mauritshuis. På National Gallery i London kastade miljöaktivister tomatsoppa på en Vincent van Gogh-målning. I Berlin attackerades målningen ”Les Meules” av Claude Monet på Barberini-museet.

Och i Sverige rönte två klimatgrupper – Återställ våtmarkerna och Extinction Rebellion – stor uppmärksamhet för sina vägblockader i framför allt Stockholm. Särskilt stor uppmärksamhet fick en vägblockad i närheten av Karolinska sjukhuset efter att en ambulans, som transporterade en mycket sjuk patient, fastnade i trafiken.

Men förändrade dessa ”aktioner” något? Nej, knappast.

Konstattackerna och vägblockaderna fick förvisso stor medial uppmärksamhet och var i den bemärkelsen lyckade. Men bland allmänheten väcktes mest frustration över demonstranternas beteende.

Vid en blockad spreds en video där en rasande Jan Emanuel Johansson, tidigare S-riksdagsledamot, släpade bort en aktivist från vägbanan. Och det var snarare Jan Emanuel som fick sympatier i den efterföljande debatten.

Som ett sätt att påverka den allmänna opinionen var aktionerna direkt kontraproduktiva.

”Folk väljer inte att källsortera mer för att världsberömd konst attackerades.”
Anders Gustafsson

Folk väljer inte att källsortera mer för att världsberömd konst attackerades. Vanligt folk som fastnade i trafiken blev inte miljöpartister utan blev snarare förbannade på aktivisterna – som Jan Emanuel.

Nu meddelar dock en av de mest tongivande aktivistgrupperingarna – Extinction Rebellion i Storbritannien – att de kommer att upphöra med aktioner där de blockerar infrastruktur som flygplatser och vägar. I stället riktar de in sig på demonstrationer (SVT den 1 januari).

De svenska organisationer som ägnat sig åt att begå brottsliga handlingar i miljöns, djurens och klimatets namn – Extinction Rebellion, Återställ våtmarkerna, Hunt Saboteurs Sweden, Djurfront, för att nämna några – borde ta efter sina brittiska kollegor.

I Sverige – liksom i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien – finns alla möjligheter i världen att i tidningar, radio, tv och på internet göra sin röst hörd och kämpa för sin sak. Med jämna mellanrum hålls allmänna och fria val där vi har privilegiet att rösta fram dem som stiftar våra lagar. Det kallas för demokrati.

Problemet med klimatfrågan är dessutom inte att det saknas kunskap bland allmänheten om att koldioxidutsläppen måste minska – utan hur det ska göras på ett socialt och ekonomiskt hållbart sätt. Att utsläppen är globala gör inte problematiken mindre. Många åtgärder som ser bra ut vid en första anblick leder bara till att utsläpp flyttar utomlands – till ingen nytta för klimatet. Alldeles oavsett innebär en vägblockad eller ett vandaliserat kulturarv på inga sätt några lösningar på hur klimatutsläppen kan minska.

Nej, vägblockader för klimatet är i både symbolisk och i bokstavlig mening en återvändsgränd. De erbjuder inga lösningar, gör folk förbannade och gör själva sakfrågan en björntjänst. 2023 kan vi gott vara utan dessa aktioner – demokratin räcker gott och väl.