Annons
Ledare

Vädjan om blågul gemenskap

Riksdagen bör svara på Zelenksyjs tal med att ge Ukraina allt stöd – inkluderat att ta emot ukrainska mammor och barn på bästa sätt. Anders Ygeman och regeringen måste tänka om.
Ledare • Publicerad 24 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Volodomyr Zelenskyj talade till Sveriges riksdag.
Volodomyr Zelenskyj talade till Sveriges riksdag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Volodomyr Zelenskyjs tal till Sveriges riksdag följde ett mönster, mönstret att Zelenskyj skräddarsyr sina tal efter mottagaren. Han vet att Sverige inte är en militär stormakt och att det inte är mot den svenska riksdagen han ska rikta de skarpaste uppmaningarna om militärt stöd och luftförbudszon.

I stället riktade sig Zelenskyj in på ett budskap om att Ukrainas försvar av sin frihet är en kamp för hela Europa. Att Putins Ryssland utgör ett hot också mot Sverige är numera tydligt, vilket Zelenskyj underströk. Det är i Ukraina som kampen för frihet och demokrati står nu. Det är Ukraina som betalar det höga priset för Putins krig mot den liberala demokratin. Ukrainas vilja att bli en del av det demokratiska Europa och väst underströks i talet av en vädjan att Sverige agerar för ett ukrainskt EU-medlemskap. Presidenten vädjade också om striktare sanktioner, tidigare har Zelenskyj hyllat de hamnarbetare som vägrar befatta sig med ryska fartyg.

Annons

Zelenskyj tog möjligheten att meddela att han ser Sverige som en kommande samarbetspartner i att återuppbygga Ukraina när Putins Ryssland har besegrats. Den ukrainska presidenten måste se framåt, visa övertygelse om att han inte enbart har den moraliska rätten på sin sida utan också om att fienden kommer att besegras. Men Zelenskyj är samtidigt mer medveten än någon annan om att kriget riskerar att bli ännu svårare. Rysslands krigsmetoder är väl kända från såväl Syrien som detta krig. Nato har meddelat att man bistår Ukraina med mer skyddsutrustning mot kemiska och biologiska vapen (The Guardian). I sitt tal till Nato meddelade Zelenskyj att Ryssland använt fosforbomber, något som andra källor talat om tidigare. Utan en revolt i Kreml kan de värsta scenarier inte uteslutas.

Den svenska riksdagen borde snabbt svara med att ge de ukrainare som befinner sig i Sverige – mestadels barn, kvinnor och äldre – de rättigheter som krävs för att klara sig. För de flesta är utgångsläget att komma tillbaka hem, men viljan är stark för att också lära sig språk och komma in i samhället så fort som möjligt för att klara sig på egen hand i största möjliga mån, tills det är möjligt att återvända till det egna landet.

Staten bör ta till vara på civilsamhällets engagemang i stället för att som inrikesminister Anders Ygeman förklara att privatpersoners initiativ kan vara björntjänster och att ta sig vatten över huvudet. Stat och kommuner bör se till att hjälpa till att stödja det ideella arbetet för att ordna bostäder och sysselsättning åt krigsflyktingarna.

De i det närmaste konfrontativa ord som riktas mot bland annat Polen, i inrikesminister Anders Ygemans intervju i SVT 30 minuter, är opassande i detta extrema läge. Det är 2022 nu, det är inte 2015. Polen är det land som har mött flyktingar i miljontal. Ygemans retorik i nuläget är verklighetsfrånvänd. Det är tydligt att mammor, barn och äldre kommer över gränsen flyende från ett anfallskrig där en militär stormakt försöker demolera ett annat land och förvandla flera städer till grus. Regering och riksdag borde svara på Zelenskyjs tal med solidaritet även i mottagandet av krigsflyktingarna. Så ser blågul gemenskap ut.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons