Annons
Ledare

Vackra ord räcker inte

För att undvika framtida flyktingkatastrofer måste ord bli till handling.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2013

Fartygskatastrofen utanför italienska Lampedusa, där 366 flyktingar drunknade, var varken den första eller sista i sitt slag. Men den var en av de största och det var tyvärr det som krävdes för att Europa skulle vakna. Sedan bilderna på de ändlösa raderna av vita kistor spreds över världen, kan ingen europeisk ledare blunda för att Medelhavet har förvandlats till en kyrkogård.

I slutet av veckan träffades EU:s stats- och regeringschefer under ett toppmöte i Bryssel. Inför mötet var de flesta överens i retoriken: En katastrof likt den utanför Lampedusa får aldrig inträffa igen.

Annons

I praktiken har dock reaktionen varit en annan. EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag om att öka de lagliga vägarna till Europa och utöka insatserna för att rädda båtflyktingar, har hittills fått ett frostigt mottagande.

Under toppmötet gavs en arbetsgrupp i uppdrag att utreda vilka åtgärder som bör prioriteras. Utredningen kommer att ligga till grund för diskussionerna under nästa toppmöte, som äger rum 19–20 december.

Det ger EU möjlighet att stå för årets julklapp. Så länge världen ser ut som den gör, med rika och fattiga länder, med länder som erbjuder demokrati och frihet och länder som inte gör det, kommer människor att söka sig till den rika delen av världen. Antingen lagligt och säkert eller olagligt och osäkert.

Om EU-länderna menar allvar med att inga fler flyktingar ska behöva sluta sina liv i Medelhavets salta vatten – ett öde som drabbat minst 18 000 under 2000-talet – är den enda lösningen att en majoritet av länderna anländer till nästa toppmöte med en ny migrationspolitik i bagaget. En politik som till skillnad från dagens inte fokuserar på att till varje pris hålla människor utanför EU:s gränser, utan välkomnar dem som behöver skydd.

I praktiken handlar det om att skapa lagliga vägar in i vad som av många kallas Fort Europa, genom att utöka antalet kvotflyktingar, göra det möjligt att söka humanitära visum på ambassader och öppna upp för mer arbetskraftsinvandring.

Det är åtgärder som inte bara är möjliga, utan helt rimliga. Men det förutsätter att den politiska viljan finns – inte bara i ord, utan även i handling – och att EU:s medlemsländer följer EU-parlamentets uppmaning: Lampedusa måste bli en vändpunkt för Europa.

Risken är dock att Europas samlade sympatier stannar vid fina och medkännande ord – ord som i bästa fall ger röster i nästa val, men som inte betyder någonting för dem som flyr från kriget i Syrien eller regimen i Eritrea.

Om vi vill stoppa framtida tragedier, likt den vid Lampedusa, måste det yrvakna Europa gå från ord till handling.

Mattias Karlsson
Susanne Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons