Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Vaccin är en gåva till mänskligheten

Att inte ta de sprutor som erbjuds är bara dumt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 oktober 2023 • Uppdaterad 3 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Värdiga pristagare. Katalin Karikó och Drew Weissman vann Japan Prize 2022. Nu får de årets Nobelpris i medicin för sina upptäckter som möjliggjorde mRNA-vacciner mot covid-19.
Värdiga pristagare. Katalin Karikó och Drew Weissman vann Japan Prize 2022. Nu får de årets Nobelpris i medicin för sina upptäckter som möjliggjorde mRNA-vacciner mot covid-19.Foto: Eugene Hoshiko

Champagnekorken åkte förhoppningsvis av på många håll för årets Nobelpristagare i medicin: Katalin Karikó och Drew Weissman. De har räddat jordens befolkning från mycket lidande och död.

De får den finaste utmärkelsen av alla för sina upptäckter 2005 som möjliggjorde utveckling av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19.

Annons

Minns hur många – tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell inkluderad – som inte trodde att det ens skulle komma ett vaccin på plats. De menade därför att den enda vägen var att uppnå flockimmunitet genom att en majoritet skulle genomlida infektionen – det enda som var viktigt var att skydda sjukvården från överbelastning. Men ack så fel de hade.

Det nya viruset kartlades oerhört snabbt redan våren 2020 och läkemedelsföretag som Pfizer-BioNTech och Moderna kunde ta fram och börja masstillverka doser med mRNA- vacciner på rekordkort tid. Pandemin kunde bromsas in och bli betydligt mindre förödande, tack vare Karikós och Weissmans forskningsresultat.

”Katalin Karikó och Drew Weissman har räddat jordens befolkning från mycket lidande och död.”

Miljontals människor har kunnat undvika andnöd och andra jobbiga besvär av den allvarligaste formen av covid-19, som till dags dato har dödat hela 7 miljoner människor. Andra har sluppit att drabbas av post covid, som väldigt många fortfarande lider av i det tysta.

Hittills har 13,5 miljarder doser givits mot covid-19, vilket är en enorm prestation.

Hade vi inte fått effektiva och säkra vacciner hade döds- och sjuktalen varit långt mycket högre globalt.

Detta gäller såklart inte bara covid-19. Som Esaias Tegnér fångade med orden ”freden, vaccinet och potäterna” tillhör vaccin en av de saker som får människor att överleva.

Ändå finns det konstigt nog en utbredd skepsis mot vacciner i allmänhet, och mRNA-vacciner i synnerhet. Den så kallade antivax-rörelsen har tyvärr spridit rädsla och ovilja att ta de sprutor som erbjuds. Som med alla läkemedel finns det ett litet antal personer som reagerar negativt, men för det absoluta flertalet ökar skyddet mot allvarlig sjukdom om död mångdubbelt. Det är helt enkelt irrationellt och dumt att inte vaccinera sig.

Dessutom bör man ta vaccin i solidaritet med andra, eftersom farsoter inte kan rusa fram och döda känsliga individer om de allra flesta bär på ett immunskydd.

Detta gäller också fortfarande covid-19. Även om de flesta inte tänker på pandemin längre finns sjukdomen kvar och att ta fylla på med vaccin hjälper. Enligt en studie från Folkhälsomyndigheten, gjord på svenska data, hade personer över 65 år som vaccinerade sig med en påfyllnadsdos mot covid-19 under hösten 2022 ett betydligt bättre skydd mot allvarlig sjukdom och död under efterföljande vinter, än de som avstod ytterligare en injektion.

Nu är det snart dags igen att ta sin spruta, vaccinationerna drar igång i november. Det finns en avgiftsfri dos för alla över 18 år i Region Skåne. Särskilt äldre och de med riskfaktorer borde beställa en tid på vårdcentralen. Och varför ska medelålders ens ta risken att få långtidscovid när det är så enkelt att försäkra sig?

Annons
Annons
Annons
Annons