Ledare

Emma Jaenson: V och MP, legitimera inte djurrättsterroristerna

Vore det okej om MP och V deltog i evenemang med nazister? Med våldsbejakande islamister? Så varför är det då okej att uppträda i demonstrationer med djurrättsterrorister?
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 28 augusti 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Bland demonstranterna fanns personer från ett antal ljusskygga organisationer, som Hunt Saboteurs Sweden.
Bland demonstranterna fanns personer från ett antal ljusskygga organisationer, som Hunt Saboteurs Sweden.Foto: Jessica Gow/TT

Under torsdagen förra veckan anordnade Revolution Rov demonstrationen “Rovdjursmarschen” i Stockholm. De demonstrerade enligt sociala medier “mot all illegal-, trofé - och nöjesjakt samt obefogade skyddsjaktsbeslut”. Gott så.

Men bland demonstranterna fanns också personer från ett antal ljusskygga organisationer, bland annat Hunt Saboteurs Sweden (HSS), Djurfront och Djurens Revolt (Svensk Jakt den 22 augusti). HSS har bland annat bedrivit en mängd aktioner mot jägare: de har maskerade brutit sig in på olika evenemang med megafon för att föra oljud och skrämma bort vilt. De har dessutom saboterat ett antal jakttorn under sommaren (Aftonbladet den 13 juli). Och i Göteborgspostens granskning av djurrättsterrorism pekades ett flertal personer från Djurfront ut, vilket är en organisation som tidigare dödshotat, trakasserat och gjort intrång hos lantbrukare (Göteborgsposten den 22 januari). Personer från Djurens Revolt har tidigare gjort sig skyldiga till misshandel mot en minkfarmare i Falkenberg, där de slog honom i ansiktet och sprutade rödfärg mot hans glasögon (Expressen den 25 november 2017).

Men inte nog med det. I demonstrationen fanns även riksdagsledamöterna Jens Holm (V), Rebecka Le Moine (MP) och den före detta MP-politikern och EU-parlamentarikern Carl Schlyter. De höll tal. Men till tidskriften Svensk Jakt påpekade Holm att han inte visste vilka som befann sig på demonstrationen (Svensk Jakt den 22 augusti).

Visst får folk gärna demonstrera mot jakt, om de tycker att det är orätt. Det finns fog för att kritisera både tjuvjakt och troféjakt. Men genom att uppträda hos dem som brukar våld, legitimeras våldet, trakasserierna och sabotaget mot jägare och lantbrukare. Våra folkvalda bör dra en gräns.

Varför anser MP och V att det är bättre att tala inför demonstranter som består av militanta djurrättsaktivister än framför våldsbejakande islamister eller nazister? Är det okej att förfölja, hota och trakassera jägare och lantbrukare, men inte judar, kurder eller homosexuella? Att acceptera viss form av våld för att det anses komma från “vänster” är inget annat än hyckleri. Intressant i sammanhanget är dessutom att en av deltagarna är en före detta nazist, som sedan han slutade som nazist har skrivit en sång med texten: ”Tärningen är kastad och den ska visa hur många kulor i huvudet vargjägarna ska få.”

Flera av de deltagande organisationerna har medlemmar som har skadat personer eller personers egendom. Om företrädare för MP och V inte tycker att den här brottsligheten är legitim bör de inte heller delta i sammanhang där militanta djurrättsaktivister verkar. Även om våra folkvalda tycker att “alla djur ska få springa fria”, om de ogillar tjuvjakt eller bara tycker att lodjur är fina bör de inte agera på ett sätt att djurrättsorganisationernas våldshandlingar legitimeras.