Annons
Ledare

V och MP borde förstå hotet från Fjärde riket

Sveriges riksdag klubbade på onsdagen formellt medlemskapsansökan till Nato. Vänsterpartiet och Miljöpartiet envisades med att säga nej. Ironiskt var det deras tidigare allierade, Peter Hultqvist (S), som tog den värsta ordstriden med dem.
Ledare • Publicerad 22 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Peter Hultqvist, nu på rätt sida.
Peter Hultqvist, nu på rätt sida.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Peter Hultqvist påminde om Vänsterpartiets kommunistiska förflutna och partiorganet Ny Dags bisarra ställningstaganden för Stalin, genom att säga att han inte skulle tala om det. Ett något udda tillvägagångssätt av den förre försvarsministern, men likväl sant. Hultqvist argumenterade vidare tydligt för att ett svenskt Natomedlemskap är ett försvar för demokratin och att hotet mot den kommer från Moskva och Putin.

Från vänsterhåll kom fortsatt tal om ökade risker och spänningar med ett medlemskap i Nato samt rent hittepå om att det är aktuellt med kärnvapen i Sverige. Hultqvist förklarade att det är Ryssland som utgör kärnvapenhotet.

Annons

Denna ledarsida har varit starkt kritisk till Peter Hultqvist agerande som försvarsminister då det har förskjutit det svenska Nato-medlemskapet. Men det råder ingen tvekan om var Peter Hultqvist eller Magdalena Andersson lägger skulden för kriget, var riskerna finns och hur Sverige, Norden och Europa från och med nu måste försvaras.

Ska man tala om en bred politisk mitt i Sverige kan den numera definieras som de partier som inser att Sveriges klara tillhörighet är i väst, att medlemskapet i Nato är en solidaritetsakt för att försvara friheten i Norden, Baltikum och övriga Europa.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var för övrigt även emot medlemskap i EU. Det är är i hög grad Ukrainas och ukrainarnas närmande till EU som oroade Putins Ryssland. Putin vet att Ryssland är på dekis, med minskande befolkning och usel utveckling framför sig. Hans sätt att bevara den egna makten är att dra med andra ner i avgrunden, utan den minsta respekt för några liv – inklusive de egna medborgarnas.

Att det gamla kommunistpartiet, för att låna Hultqvist ord, inte har förmåga att ställa om sitt förhållande till Ryssland är en sak. Men Miljöpartiet borde ha genomgått en större förvandling än den som serverades av Ulf Holm i riksdagens talarstol, där det framstod som att ett medlemskap i Nato är att hota med kärnvapen.

Det finns i dagsläget ingen större politisk fråga än Rysslands krig mot Ukraina, då det är ett krig mot väst. Det handlar om att välja sida. Tiden vi lever i nu är avslöjande för vilka som vill Sverige och demokratierna i vårt närområde väl eller inte.

Den rysk-ukrainske journalisten Arkadij Babtjenko skriver till sina gamla landsmän i sin dagboksliknande ”Rysslands förlorade seger”: ”Ni lever i ett fascistiskt land, i Fjärde riket, som redan helt öppet bedriver en fascistisk politik med koncentrationsläger och tortyr i det egna landet och startar ett aggressivt, fascistiskt angreppskrig mot ett främmande territorium, ni bär foton av era ockupantfäder, den röda fascismens soldater, samtidigt som ni ropar: Vi besegrade fascismen. Fattar ni inte vilka pundare ni är?”

Det är hög tid att välja sida nu. Mot Fjärde riket.

Onsdagens omröstning i riksdagen visar vilka som ännu inte har klar sikt åt öster.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons