Annons
Ledare

Uttalanden som skadar Trelleborg

Håkan Lerstorp skadar med sitt uttalande i kommunfullmäktige inte bara SD. Betydligt värre är att han skadar Trelleborg.
Ledare • Publicerad 22 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Mathias Andersson, Sverigedemokraternas nummer ett i kommande kommunval, har ett jobb att göra i det egna partiet.
Mathias Andersson, Sverigedemokraternas nummer ett i kommande kommunval, har ett jobb att göra i det egna partiet.Foto: Mandus Örarbäck

Det händer att kommunfullmäktige i Trelleborg blir föremål för riksintresse. Nu senast i form av (fd?) sverigedemokraten Håkan Lerstorps uttalande om våld mot kvinnor, där han framförde att den viktiga frågan att ställa sig är ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?”

Mathias Andersson, Sverigedemokraternas gruppledare och förstanamn i kommande val – alltså kommunalrådskandidat – gick direkt upp och tog avstånd från Lerstorps uttalande. Snabbt – och på det viset föredömligt – agerat från Anderssons sida.

Annons

Det hjälpte nu inte så mycket mot den mediala spridning som Lerstorps uttalande fick. Det startade i sociala medier, via bland annat Annie Lööf på twitter, och drog vidare ut i Expressen, Dagens Nyheter, SVT, Aftonbladet, Sveriges Radio, Göteborgs-Posten och en mängd andra tidningar och sajter över landet. Man kan bestämt hävda att Håkan Lerstorp som få andra fullmäktigeledamöter har satt Trelleborg på kartan. Dock inte på det sätt som turismansvariga brukar tala om.

Patrik Ekwall, sportjournalist med Skånerötter, hjälpte till med lanseringen på twitter: ”Hur är det ens möjligt att den där Håkan från Trelleholla hamnat i en maktposition överhuvudtaget?”

Att trelleborgare driver med sin egen stad i en slags hatkärlek är en sak. Men med den här typen av klipp sprids en schablonbild av Trelleborg och trelleborgare som korkade. Är de inte rasister så är de misogyna. En kommun med långa stränder, böljande landskap, växande stad, vackra villakvarter, internationellt framgångsrika företag och med snabba förbindelser till Köpenhamn, Tyskland och Polen förblir ”Trelleholla”.

Det är riktigt illa. Riktigt skadligt. Och förbannat osant.

Helmuth Petersén, under den gångna mandatperioden oppositionsråd om än som stödparti till M och KD, förklarade för Aftonbladet hur Lerstorp hamnat i talarstolen som SD-företrädare: ”Han har varit med länge men alltid stått långt ner på våra listor. Enda skälet till att han valts in är att flera av våra politiker inte kunnat ta sina platser, en har till exempel flyttat till Kiruna.”

De tomma stolarna, avhopparna och de uteslutna har präglat SD runt om i landet. Men i Trelleborg är partiet etablerat sedan länge och i förra valet blev man störst. Då är det onekligen en fråga för SD att ställa sig varför man inte har lyckats hitta tillräckligt många kandidater som ens den egna organisationen tycker håller måttet. Gör kandidaterna det 2022?

Om SD nu lyckas försvara platsen som störst i Trelleborg, hur ska Mathias Andersson se till att de nya representanterna inte skämmer ut sig, SD och hela Trelleborg? För som kommunfullmäktigeledamot blir man representant för sitt parti, sina väljare och faktiskt också för samtliga trelleborgare.

Det ska sägas att SD inte är ensamt om skandaler. Trelleborg hade redan med Mikael Rubins (M) framtvingade avgång fått nog av negativ medial uppmärksamhet. Apropå Lööfs tweetande har Centerpartiet haft både minister och Europaparlamentariker som visat prov på extremt dåligt omdöme. Alla partier bör ha lärt sig att det i den egna äggkorgen kan finnas ruttna exemplar.

Kommande mandatperiod är viktig för Trelleborg. Stadens omvandling är inne i ett kritiskt skede. Olika intressen, olika sätt att se på utveckling, olika vägval står emot varandra och behöver all uppmärksamhet. Det vore önskvärt om Trelleborgs politiker fick ägna sin tid och kraft åt det istället för att i panik släcka mediala bränder.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons