Annons

Utöka premiepensionen

Det finns en del av det allmänna pensionssystemet som fungerar väl. Synd bara att det är den som attackeras.
Ledare • Publicerad 23 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Högre pension med premiesystemet.
Högre pension med premiesystemet.Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten

Premiepensionen är ständigt i skottgluggen. Det har onekligen funnits brister och utrymme för bluffmakare. Som att självutnämnda rådgivare fick människor att betala för värdelösa placeringstjänster eller fondbolag som helt eller delvis lurat kunderna. Bolaget Allra är ett exempel i gråzonen där en friande dom i tingsrätten nu har överklagats. Det ger förstås befogad medieuppmärksamhet som i sin tur skapar en utbredd skepsis mot hela systemet. Pensionärsorganisationen PRO har länge tillhört de hårdaste kritikerna och vill helst att alla pensionsinbetalningar ska gå till inkomstpensionen, som ska följa inkomstutvecklingen på arbetsmarknaden och i vilken ingen valbarhet finns.

Men som vanligt när man har med badbaljor att göra gäller det att först kolla så att ingen bebis sitter kvar när man ska kasta ut det smutsiga vattnet. Premiepensionen har fått ett oförtjänt dåligt rykte, och sällan skildras den lyckade utvecklingen på premiepensionskontona i medierna. För dem som har varit med sedan systemets start och fortfarande har en del av arbetslivet kvar har det blivit tydligt att premiepensionen har vuxit till en avgörande del av pensionen. Premiepensionen introducerades lagom till en börskrasch och har sedan varit med om ytterligare en stor finanskris. Men över tid har börsen gått mycket starkt och för den som antingen har låtit pengarna förvaltas av det förvalda Såfa eller valt andra alternativ i utbudet av aktiefonder har utvecklingen varit mycket stark. Den 60- eller -70-talist som loggar in på pensionsmyndighetens hemsida kommer att se effekten av vad ränta-på-ränta innebär, det brukar sägas att Albert Einstein kallat den för världens åttonde underverk. Trots att premiepensionen är en liten del av pensionsinbetalningarna har den för den som inte placerat i dåliga alternativ som korträntefonder, blivit en betydande del av kommande pension. Inkomstpensionen däremot har inte alls hängt med, där har avkastningen varit medioker.

Annons

När pensionärsorganisationer därför talar om att lägga om systemet så är det inte för kommande pensionärer de talar. Dagens låga pensioner för många tidigare arbetare handlar snarare om ett gammalt systemmisslyckande. Ska det åtgärdas bör insatserna riktas direkt mot dem som har arbetat länge i ett låglöneyrke men ändå inte får ut mer än dem som inte har arbetat. Där är det fog för att hämta resurser utanför det ordinarie pensionssystemet. Men det gör det inte vettigt att avskaffa den del av det allmänna pensionssystemet som faktiskt levererar högre avkastning och därmed bättre framtida pensioner för dagens yrkesarbetande.

För kommande generationer bör premiepensionen snarare få större utrymme och kopplingen till individen stärkas. Fondutbudet bör vara fortsatt brett och öppna för mindre utmanare på fondmarknaden, men med andra utformningar av skydd för spararna så att fuskbolagen inte gör sig besvär. Det borde också bli möjligt att koppla tjänstepensioner eller privat pensionssparande till ett sådant system. Det är åtgärder som på riktigt kommer att skapa möjlighet för högre pensioner för kommande pensionärer.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons