Utmåla inte Sverige som nazistiskt
Ni har kanske sett den, satirteckningen på Pippi Långstrump som står och tittar på en svensk flagga i vilken det gula korset blir till ett hakkors. Bilden från en tysk tecknare sprids på sociala medier och man får anta att tanken är att mottagaren ska bli sorgsen över att Sverige är på väg att bli odemokratiskt, ja nazistiskt. Alex Schulman skriver i sin kolumn i Dagens Nyheter: ”Det är så de ser på oss. Och här hemma är det som att vi fortfarande drömmer. Det är dags att vakna.”
Schulman kan skriva så att känslosträngar vibrerar.
Men vad är det för klangbotten?
Det är också värt att reflektera över. Inte minst mot bakgrund av att Putins Ryssland invaderade Ukraina, ett annat blågult land, under förevändningen att dess regering är nazistisk.
På Dagens Nyheters kulturredaktion har skribenten Jonas Thente också reagerat. Inte på valresultatet direkt, utan på två skribenter i andra tidningar, Sven Anders Johansson i Aftonbladet Kultur (ja faktiskt) och Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius.
Thente skriver under rubriken ”För Irenius och Johansson är demokratin en ideologi bland andra.” Temat är att Thente och hans kollegor på DN Kultur är demokratiförsvarare: ”För i det här valet, och i eftervalssnacket, har en sak blivit tydlig: att ta ställning för demokratin har blivit liktydigt med att ta politisk ställning över huvud taget.”
De som ifrågasätter DN Kulturs agenda, tilltal och tillvägagångssätt är inte lika insiktsfulla och då är de – ja vad är de då?
Vad är det då Thente har reagerat så skarpt på? Kollegor på andra tidningar som vill inskränka pressfriheten och storma riksdagshuset? (I en första digital publicering var artikeln illustrerad med en bild på nazistiska tidningen Völklischer Beobachter, som snabbt byttes ut, förmodligen efter att Irenius twittrat om saken)
Nej. Det handlar om två skribenter som är intresserade av människor och varför de röstar som de gör. Som funderar på om kulturskribenters (och ledarskribenters) maniska upprepande om demokratihot, fascism och nazism har någon egentlig påverkan på opinionen, mer än att tala till den egna gruppen och bidra till ökade motsättningar.
Sven Anders Johansson skriver reflekterande: ”Hur vore det till exempel att i framtiden låta aktivisterna vara aktivister och i stället ta journalistrollen på allvar?”...”Eller genom att ägna lite spaltutrymme åt att försöka förstå varför en femtedel av befolkningen röstade på SD. Annars är det lite svårt att se varför den yrkesgrupp jag tillhör alls behövs. Facebook finns ju ändå.”
Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, skriver: ”Ändå tror jag att den typ av kampanjande som DN Kultur ägnar sig åt kan bli kontraproduktivt. Det kanske bekräftar de redan övertygade, men riskerar att fjärma andra och på så vis ytterligare bidra till polarisering. Att bara fördöma till exempel SD:s inflytande, och inte försöka förstå vad det beror på, kan ytterligare spä på uppfattningar om en klyfta mellan 'pk-media' och 'verklighetens folk.'”
Jonas Thente tycks mena att Sven Anders Johansson och Lisa Irenius därmed gör sig skyldiga till att inte se demokratins okränkbara värde så som den samlade redaktionen och skribenterna på DN Kultur gör.
De rättrådiga kulturskribenterna ska varna för nazismens påstådda ankomst till Sverige. Att vara intresserad av medmänniskorna och sin samtid verkar däremot vara av ringa värde.