Annons
Ledare

Utbrott som måste släckas

Omvärlden måste göra mer för att bekämpa den pågående ebolaepidemin i västra Afrika.
Ledare • Publicerad 24 september 2014
Kraftigt virusförsvar.
Kraftigt virusförsvar.Foto: Foto: Michael Duff

Ebolautbrottet i Västafrika har skördat fler människoliv än alla tidigare kända epidemier av det fruktade viruset. Hittills har 5 800 personer smittats och nära 3000 dött i den fruktade sjukdomen.

En ny studie från WHO visar nu att epidemin är mer explosiv än tidigare uppskattningar. Till i början av november kan så många som 20 000 insjukna i sjukdomen, vilket skulle vara en kraftig eskalering.

Annons

Det skulle i så fall vara en exceptionell situation som kräver exceptionella åtgärder.

För världssamfundet finns det för tillfället mycket att göra – det är många eldar som behöver släckas. Mest akut är situationen i Syrien där Islamiska statens våldsamma framfart fått USA att för första gången attackera mål inne i landet.

Ebolaepidemin kräver nu också omfattande hjälp från omvärlden. De mest drabbade staterna i västra Afrika, Liberia, Sierra Leone och Guinea, riskerar annars att falla samman totalt om man inte få kontroll på sjukdomen.

Ebolavirusets snabba spridning och dess höga dödlighet gör sjukdomen särskilt farlig. I ett välutvecklat samhälle finns det få risker med att viruset skulle få fäste. Sjukdomen sprids via direkt kontakt med kroppsvätskor och misstänkta fall isoleras snabbt. Så ser det inte ut i västra Afrika där många anhöriga och vårdpersonal som tar hand om de sjuka också själva smittas.

För att bekämpa den pågående epidemin krävs inte bara en fungerande sjukvård utan även att befolkningen i de drabbade länder får information om hur de ska agerar. Tyvärr brister det på den punkten.

Det är lätt att säga att omvärlden borde göra mer. Men var går gränsen för när ett land behöver hjälp utifrån? Myndigheterna i de aktuella länderna agerar för att få kontroll på situationen men de möter också en stor misstänksamhet från befolkningen. Det är en försvårande omständighet som kan kräva extrema åtgärder, som till exempel det tre dagar långa utegångsförbudet i förra veckan i Sierra Leone.

I ett läge när ebolaepidemin tycks vara utom kontroll måste det till mer hjälp utifrån. I förra veckan meddelade USA:s president Barack Obama att han sänder 3 000 soldater till de drabbade länderna och bidrar med 750 miljoner dollar som ska gå till att sätta upp nya behandlingscentra. Det är den första riktiga stora utländska insatsen. Och mer lär behövas.

Jämfört med aids och tuberkulos dödar ebola långt färre människor. Ändå är det viktigt att nu med kraft bekämpa virusets framfart. Risken finns annars att viruset biter sig fast för lång tid framåt, vilket inte bara är ett hot i Västafrika utan även mot resten av världen.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons