GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ursäkta tjatet – det finns inget viktigare än Leoparder

Tyskland skickar stridsvagnarna Leopard 2 till Ukraina. Det är avgörande för Europa – men kriget mot barbariet är inte vunnet.
Ledare • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Leopard 2 – här under Natoövning i Norge.
Leopard 2 – här under Natoövning i Norge.Foto: Junge, Heiko

Motvilligt och senfärdigt. Men Tyskland bestämde sig till slut för att bistå Ukraina med Leopard 2-stridsvagnar, samt att säga ja till att andra länder gör det. Precis som Bo Pellnäs tidigare påpekat i en krönika på ledarsidan kräver ett sådant åtagande mer än att endast skicka stridsvagnar. Det behövs utbildning av personal samt underhåll och ammunition. Även det ska Tyskland bistå med. Utbildning ska ske på tysk mark. Polen, som tidigare annonserat sin vilja att skicka stridsvagnar välkomnade beskedet. Nederländerna och Spanien är också bereda att bidra.

Tyvärr kommer hjälpen inte omedelbart, inte minst tar utbildningen tid. Den nye tyske försvarsministern Boris Pistorius säger att det kan ta tre månader innan Leoparderna är på plats i Ukraina.

Det är lång tid och varje dag som går får Ukraina betala ett högt pris för. Men att Tyskland till slut vänder får ändå ses som en ”gamechanger”, ett uttryck som Pistorius också använder (Stern). Inte minst är det ett besked till Ryssland om att Europa står enat, mer nu än för ett par dagar sedan.

Eftersom dimridåer hela tiden läggs ut om vem som bär ansvar för kriget och vem som kan stoppa det är det är särskilt viktigt att upprepa en sak: Ryssland invaderade ensidigt för att Ryssland kunde och att väst förut hade reagerat med en gäspning.

Den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson – som med alla sina fel och brister åtminstone hela tiden stod upp för Ukraina – skriver i The Daily Mail: ”Don't talk to me about 'escalation', or the risk that we will somehow provoke Putin, by increasing our support, to some fresh horror. Why should we fear to provoke him, when he has already shown what he will do without the slightest provocation?”

How can he 'escalate', when he has already reached such a pitch of barbarism that he is systematically pulverising the homes of civilians?”

Eskalering är vad Putin har ägnat sig åt hela tiden och det kommer Ryssland fortsätta att göra. Det är Putin som oprovocerat har tagit till grövre och grövre våld, från start till nu. Det är Putins barbari som systematiskt pulvriserar civila ukrainare och deras hem.

Det finns inget förhandlingsnummer att ringa för att be Putin att lugna sig ett tag. Frankrikes president Emmanuel Macron borde veta.

Det finns en krigshetsare: Ryssland. Den som hävdar annat och påstår att det finns andra intressen som vill ha krig får med rätta finna sig att bli kallad Putinvän, nyttig idiot eller putinist.

Ryssland erbjuder inga förhandlingsalternativ – med mindre än att Ryssland får det Ryssland vill. Det avgörande är att när kriget någon gång tar slut så får det inte vara Ryssland som dikterar villkoren utan Ukraina och väst. Då behövs tyska Leoparder.

Vill väst ha fred måste väst se till att Ukraina vinner och kör ut inkräktaren. Det finns inget val, frågan är när det kommer att ske. Ukraina kan inte vänta.

Petter BirgerssonSkicka e-post