Annons
Ledare

Anders Gustafsson: Ursäkta svenskan, men FN:s människorättsråd är ett skämt

I FN:s så kallade människorättsråd sitter länder som Kuba, Eritrea, Kina, Saudiarabien och Qatar. Att dessa stater nu ska samlas för ett extrainsatt möte med anledning av koranbränningarna i Sverige är absurt.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 5 juli 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Sverige har inget att skämmas för och inget att be om ursäkt för när det kommer till svensk yttrandefrihet.
Sverige har inget att skämmas för och inget att be om ursäkt för när det kommer till svensk yttrandefrihet.Foto: Tim Aro/TT

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”.

”Rådet kommer att diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat, som manifesteras av vanhelgandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder”, säger Pascal Sim, talesman för FN:s människorättsråd.

Annons

Det låter ju allvarligt men borde inte bemötas med mer än en axelryckning och en gäspning från den svenska allmänheten. För vilka sitter med i detta råd?

Jo, bland annat en lång rad diktaturer, så som Kuba, Eritrea, Kina, Saudiarabien och Qatar.

Att det extrainsatta mötet sker på begäran av Pakistan – som själv håller sig med hädelselagar med dödsstraff i straffskalan – är i sig avslöjande.

I Eritrea sitter den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad.

Kuba är alltjämt en kommunistdiktatur som är så misslyckad att inte ens svenska kommunister orkar ta den i försvar längre.

”Det är rent ut sagt absurt att diktaturer som Kina och Kuba ska granska de mänskliga rättigheternas status i Sverige.”
Anders Gustafsson

På tal om just muslimers villkor kan i sammanhanget nämnas att i Kina pågår ett folkmord mot uigurer och andra muslimska folkgrupper i Xinjiang, vilket journalisten Jojje Olsson nyligen skrivit om på Kinamedia.se (den 3 juli).

”Sedan 2016 har miljontals muslimer i Kina tagits till fångläger där de tvingats avsäga sig sin tro och straffas hårt för minsta religiösa yttring. Tusentals moskéer har raserats och utbildning om islamsk kultur bannlysts”, skriver Olsson. Men vad är det gentemot att en bok – lite pappersmassa – bränts av en privatperson i Sverige?

Tankesmedjan Freedom House rankar 70 procent av länderna i rådet som ofria i någon mening. 30 procent anses helt ofria (Tidningen Syre den 9 januari 2023).

Det är i sannerligen ingen överdrift att säga att det är bocken som är satt till att vara trädgårdsmästare i det råd i FN som ska övervaka de mänskliga rättigheterna. Eventuell kritik därifrån i frågan ska inte tas särskilt stort allvar.

Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm drev häromåret frågan om att Sverige och andra demokratier borde bilda en allians för att lägga ned MR-rådet och ersätta det med ett organ som har demokratikriterier så att stater som begår MR-övergrepp inte kan bli invalda (SVT den 21 juni 2018).

Annons

Det är ingen dum idé – för det är rent ut sagt absurt att diktaturer som Kina och Kuba ska granska de mänskliga rättigheternas status i Sverige.

Sverige har inget att skämmas för och inget att be om ursäkt för när det kommer till svensk yttrandefrihet.

Annons
Annons
Annons
Annons