Annons
Ledare

Uppvärmning inför valrörelsen

Onsdagens partiledardebatt gav inga nya besked men visar ändå vägen till valet 2014. Piggast var statsminister Fredrik Reinfeldt.
Ledare • Publicerad 13 juni 2013
Uppladdning.
Uppladdning.Foto: 

Som väntat hamnade sysselsättningen i fokus på riksdagsårets sista parti­ledardebatt som hölls i går.

Statsminister Fredrik Reinfeldt slog an tonen direkt, jobben är grunden för ett bra samhälle menade han. För att visa vad Alliansen åstadkommit sedan den fick makten 2006 pekade Reinfeldt på att sysselsättningen har ökat. Det är ett sätt att beskriva verkligheten.

Annons

En annan verklighetsbeskrivning stod Mikael Damberg för, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och som ersatte sin partiledare då denne inte har en riksdagsplats. Damberg pekade på att antalet arbetslösa nu ligger på 428 000 människor och att de är fler än när Alliansen tillträdde. Sanningen är att båda beskrivningarna är sanna. När Sveriges befolkning ökat har både antalet som arbetar och som inte arbetar blivit fler.

Det är belysande att den största striden mellan de två stora partierna handlar om hur verkligheten ser ut. När S och M båda söker sig in mot den politiska mittfåran blir det svårare att skilja dem åt. För de två partierna handlar det då om att rikta in sig motståndaren för att sätt vidga avståndet mellan partierna.

I skuggan av S och M måste de mindre partierna profilera sig. Och det gjorde man med besked, även om det vara samma gamla hjärtefrågor. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson talade om klimatpolitik och en hållbar utveckling. Jonas Sjöstedt (V) riktade som vanligt in sig på vinster i välfärden medan Jimmie Åkesson (SD) i sitt anförande återigen tog upp kravet på minskad invandring.

Folkpartiledaren Jan Björklund vidgade vyerna och kopplade ihop globaliseringen med de utmaningar som väntar för Sverige. Elegant landade han i sitt eget ansvarsområde, skolan, och om de reformer som genomförs där. För Annie Lööf fortsätter problemen som partiledare för Centern. Att hon uppfattas som otydlig förstärktes i går, istället för att tala om vad partiet vill genomföra pratade hon mest om oppositionens skatte­höjningar.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund hade den otacksamma uppgiften att avsluta debatten. Hans anförande stack ut då han med utgångspunkt från Husby-kravallerna talade om rättigheter och skyldigheter, och om individens ansvar. Av de två krispartierna C och KD presterade Göran Hägglund bäst.

Något överraskande var det statsminister Fredrik Reinfeldt som var piggast under debatten. När Jonas Sjöstedt i en replik nämnde en ”rödgrön regering” högg Reinfeldt till. Han efterlyste ett gemensamt program från de rödgröna, men ett sådant hade han inte sett.

”Det finns inte en siffra att räkna på, inte ett löfte att följa upp, det finns ingenting, bara prat, tomma ord”, sa statsministern.

Oppositionens brist på ett regeringsalternativ är ett av Fredrik Reinfeldts favoritvapen. Det kan uppfattas som tjatigt, men det är ändå en relevant frågeställning. Får väljarna före valet veta hur Stefan Löfven tänker regera landet om S vinner valet?

En som fick ta emot mycket kritik var Jimmie Åkesson. Genomgående valde han att ta den förorättades roll, antingen bemöttes han bara med floskler eller så kände han sig påhoppad. Det är inte så konstigt att han upplever det så. Eftersom Åkesson och hans parti hela tiden kör på samma linje om att allt är invandrarnas fel – eller de sju övriga riksdagspartierna – får man vara beredd på att ta mothugg. Den enkelspåriga kritik som Jimmie Åkesson får ta emot är helt enkelt svaret på en enkelspårig politik.

Den senaste tiden har Alliansen haft det tufft i opinionsmätningarna. Än är det C, än är det KD som inte klarar riksdagsspärren på 4 procent. Moderaterna har också tappat stöd. Träffsäkert sa Mikael Damberg att M tror att det är fel på sin berättelse och inte på politiken. Det ligger något i det. För att Alliansen inte ska tappa mer mark behövs det en nytändning. Efter sju års regerande är det lätt att hellre ta sikte på verklighetsbeskrivningen än att lägga nya konstruktiva förslag som leder till att fler människor får arbete.

Ändå är det alldeles för tidigt att räkna ut Alliansregeringen. Till höst lär det komma en hel del nyheter i den sista budgeten som läggs före valet. För att de borgerliga partierna ska ha en chans att hämta upp underläget i opinionen är det då regeringen på allvar måste ta upp kampen inför valet 2014.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons