Annons
Ledare

Uppvärdera yrkesutbildningarna

Bristen på arbetskraft är stor inom många vanliga yrken. Ändå stiger arbetslösheten. De skevheterna måste åtgärdas.
Ledare • Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 26 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Plåt behövs alltid.
Plåt behövs alltid.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en mängd traditionella branscher är efterfrågan på yrkeskunnigt folk stort. Chaufförer, undersköterskor, snickare, plåtslagare, maskinoperatörer med mera är yrken där det råder stor efterfrågan.

Inger Enkvist skriver i SvD 17/1 klokt om bristerna i svenska utbildningssystemet. En aspekt är allt för lite uppmärksammad och det gäller just yrkesutbildningarna. Från både statliga utredningar och Svenskt näringsliv vet vi att en stor mängd företag inte finner den kompetens de söker. Just bristen i det privata näringslivet har flera förklaringar. Inger Enkvist skriver om kommunerna: ”De tenderar att prioritera vård och omsorg som är billigt och där de själva är arbetsgivare.”

Annons

Vård- och omsorgsyrkena kommer förvisso att vara efterfrågade under överskådlig framtid. Men bristerna är minst lika stora i andra näringar. Att platserna på yrkesutbildningarna riktade mot bygg, verkstad och liknande är för få är en sak. Men det är också så att för få klarar av grundskolekraven för att komma in på dem, inte minst gäller det många nyinvandrade unga. Dessutom går alldeles för få färdigt, runt 65 procent som börjat en yrkesutbildning går klart. Det trots att det väntar jobb och bra löner för den som kommer ut.

Yrkeshögskolan i Hässleholm är en skola som har goda resultat när det gäller att få ut eleverna i riktiga jobb direkt efter utbildningen. Enligt, Anders Fredriksson, branschansvarig för Byggföretagen i Östra Skåne, är det runt 90 procent av dem som går ut som får jobb direkt. Men nu får två av tre utbildningar riktade just mot bygg och anläggning i just Hässleholm inte anslag för kommande år.

”Det blir ett rejält bakslag.” ”Vi vet inte om vi får tillbaka dem igen, det blir bortfall på 50 personer per år”, säger Anders Fredriksson till P4 Kristianstad.

Det hela handlar om omfördelning av resurser till yrkeshögskolan där vårdutbildningar just nu prioriteras framför bygg, vilket talar för att de totala resurserna till yrkesutbildningarna är för knappa. (Uppdatering, enligt Myndigheten för yrkesutbildning ökar utbudet av utbildningsplatser inom alla områden nationellt) Men generellt handlar det också om att få fler att klara av att både söka och att klara av utbildningarna.

För att få in unga människor på de banorna gäller att de först uppmärksammas på att de möjligheterna finns, att man redan i skolåldern får möjlighet att utforska egna förmågor inom dessa områden och att budskapet om hur viktiga yrken det är når fram. Att förändra attityden till värdet av ett yrke och yrkesstolthet är ett omfattande men viktigt projekt.

Det är orimligt både på samhälls- och individnivå att många ska gå sysslolösa och arbetslösa när behovet av yrkeskunniga människor är så stort. För känslan av att kunna något och att tillföra värde är essentiellt. Praktiska yrken kan ofta i högre grad skapa den känslan än andra mer byråkratiska arbeten. Tänk att ta barnet i hand och peka på ett hus: ”Det där har jag varit med och byggt”.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons