Annons
Ledare

Upphandling utan blåljus

Låt ambulanserna tävla mot varandra.
Ledare • Publicerad 9 juni 2012

Ambulanser räddar liv. Men allt handlar inte om liv eller död. Istället handlar merparten av utryckningarna om att ta hand om patienter som av olika anledningar behöver vård. I detta uppdrag, att ta hand om sjuka och vårdbehövande människor finns för många en trygghet. Det värdet kan inte överskattas.

När ambulansföretaget Sirius Humanum Ambulans AB, som ansvarade för merparten av Skånes ambulanser, för tre månader sedan gick i konkurs var det viktigt att de ansvariga regionpolitikerna snabbt markerade att detta inte skulle inverka menligt. Det gjorde det inte heller eftersom Region Skåne genom direktupphandling slöt ett avtal med Falck som tidigare kört den sista fjärdedelen av Skånes ambulanser.

Annons

Enligt regionrådet Gilbert Tribo (FP) gick den övergången smärtfritt, men den kostade också. Direktupphandlingen som Region Skåne gjorde med Falck ambulans blev cirka 8 procent dyrare. Dessutom hade Sirius en skuld på 13,7 miljoner kronor till Region Skåne när bolaget gick i konkurs.

I dagsläget är det alltså Falck som kör alla ambulanser i Skåne. Så kommer det inte att vara framöver. Den styrande femklövern i Region Skåne har meddelat att ambulanssjukvården i tre av fyra distrikt ska drivas privat. Det fjärde området, nordvästra Skåne, ska regionen behålla i egen regi, framför allt för att kunna jämföra hur de olika driftsformerna fungerar.

Den offentligt finansierade välfärden måste hela tiden utvecklas och effektiviseras. Om en verksamhet utförs av ett privat företag eller av det offentliga är oväsentligt så länge som kvaliteten upprätthålls. Problem uppstår när privata före­tag går i konkurs.

DSB First som drev Öresundstågen och inte klarade ekonomin är exemplet som avskräcker. Men där lade man ett kraftigt underbud och när danska staten sedan inte var villig att subventionera svensk tågtrafik blev det uppenbart att kalkylerna var bristfälliga. Detta borde självklart de ansvariga upphandlarna från regionens sida ha upptäckt.

Här finns också själva kärnan. I modellen med beställare och utförare kan beställaren aldrig frånsäga sig det yttersta ansvaret. Istället för att vänta tills ett företag går i konkurs bör man från regionens sida vara bättre på uppföljning av de privata utförarna.

Region Skåne står inför tuffa besparingar, ekonomin går inte ihop. Framför allt är det inom sjukvården som pengarna inte räcker till. Men istället för att se minskade resurser som ett bekymmer bör man ta sig an problemen på ett konstruktivt sätt.

Det finns utrymme för att effektivisera och förbättra sjukvården även med mindre resurser. Att välkomna privata vårdgivare är en viktig del i den utvecklingen. Därför är det bra att femklövern nu går vidare med sina planer på att upprätthålla konkurrensen inom den skånska ambulanssjukvården.

För att regionen ska klara sitt uppdrag och ge medborgarna en trygg och säker sjukvård måste även huvud­mannen vara frisk

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons