Annons

Tyska vindar träffar Sverige

Den politiska instabiliteten i Tyskland är i högsta grad en svensk angelägenhet.
Ledare • Publicerad 11 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Annegret Kramp-Karrenbauer, kommer att avgå som partiledare och därmed inte heller efterträda Angela Merkel som förbundskansler.
Annegret Kramp-Karrenbauer, kommer att avgå som partiledare och därmed inte heller efterträda Angela Merkel som förbundskansler.Foto: Markus Schreiber

Amerikansk politik har en speciell dragningskraft på medierna. Och visst är det viktigt vem som blir president i det som länge varit den ekonomiska, militära och kulturella stormakten. Men för Sverige och i synnerhet södra Sverige och dess hamnstäder är den politiska utvecklingen på andra sidan södra Östersjön av än mer avgörande betydelse.

Annons

Att Angela Merkels tilltänkta tronarvinge Annegret Kramp-Karrenbauer kommer att avgå som partiledare för kristdemokraterna CDU – och därmed inte heller bli förbundskanslerkandidat – ökar på osäkerheten i en redan svajig tysk politisk situation. Den utlösande faktorn var utvecklingen i delstaten Thüringen, där högernationalistiska Alternativ för Tyskland, AfD, är näst största parti efter tidigare styrande Die Linke, arvtagarna efter det gamla kommunistpartiet i DDR. Lilla liberala partiet FDP:s Thomas Kemmerich valdes överraskande framför Die Linkes Bodo Ramelow att leda styret i Thüringen, det med stöd av AfD och CDU. Rösterna från AfD kom enligt egna utsagor som en överraskning för både Kemmerich och CDU. Ändå rörde tillsättningen upp kraftiga känslor i Tyskland. Många gjorde en förvisso något bakvänd jämförelse med hur Hitler en gång kom till makten, här var det ju liberalen som tillträdde. Men även för Angela Merkel, uppvuxen i DDR, var det kombinerade CDU/AfD-stödet till liberalen Kemmerich mer svårsmält än ett Die Linke-styre under Bodo Ramelow. Kemmerich blev inte långvarig på sin post, han avgick efter någon dag, men den politiska röran i Tyskland tilltog.

Thüringen är en relativt liten delstat och dess resultat kan inte direktöversättas till Tyskland som helhet. Men det säger något om den fortsatta ekonomiska delningen av landet och om hur det blir allt svårare att finna fungerande politiska koalitioner. Högst pris för de breda koalitioner som hållit Angela Merkel kvar vid makten har Socialdemokraterna, SPD, betalat. I opinionsundersökningar för val till förbundsdagen har De Gröna med god marginal passerat SPD som näst största parti, som istället slåss med AfD om tredjeplatsen.

Ett val till förbundsdagen i dag skulle med stor sannolikhet leda till krav på nya majoriteter, särskilt eftersom det i Tyskland till skillnad från Sverige behövs aktivt majoritetsstöd i parlamentet för en regeringsbildare.

För Sverige – och Europa – är den ekonomiska politiken och Tysklands syn på EU:s riktning det absolut viktigaste. Även de val som Tyskland gör i invandrings-, integrations-, försvars-, miljö-, och energifrågor har stor påverkan på Sverige och svensk politik. Merkels arv är långt ifrån ofläckat. Energipolitiken med den överilade, dyra och den för miljön dåliga avvecklingen av kärnkraft är ett exempel på misslyckande under Merkel-eran. Tyskland har ett svagt försvar, delvis av tradition, och i oroliga tider är det också av betydelse för ett Sverige som för egen del försöker åtgärda gångna decenniers försvarspolitiska synder. Några stora lyckade ekonomiska reformer har Merkel inte lyckats genomföra, tvärtom har Tyskland på senare tid tappat lite fart i sin självklara roll som Europas ekonomiska motor.

Båda de två traditionellt stora partierna svajar. Att finna en efterträdare i CDU som har förmåga att hitta en balanserad linje och hålla ihop linjen som ändå lockar väljare i tillräcklig grad blir inte lätt. Socialdemokraterna befinner sig redan i en kris djupare än Marianergraven. Hur ska Tyskland få fram en politisk kraft som har förmåga att vara konstruktiv och som medverkar till att vår sydliga granne fortsätter att vara så stark som vi vill att Sveriges absolut viktigaste allierade ska vara? Det finns all anledning att de närmaste månaderna spana mer över Östersjön för att kunna få en skarpare bild om vad sker i tysk inrikespolitik. Vindarna som blåser där kommer att träffa oss.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons