Annons
Ledare

Petter Birgersson: Tur att vi har Gunnar Strömmer

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser till att få saker gjorda för att bekämpa den grova brottslighet som haft så fritt spelrum i Sverige.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 november 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vrider åt lagstiftningen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vrider åt lagstiftningen.Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagseftermiddagen presenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) ytterligare åtgärder för att bekämpa den grova brottslighet som drabbat Sverige på ett sätt som har skakat om världens bild av det välordnade landet i norr. I dag beräknas Sverige ha 30 000 gängkriminella och den organiserade brottsligheten ha en omsättning på 100 - 150 miljarder kronor per år, enligt polisens uppskattningar. Sprängdåd och skjutmord ligger i den europeiska toppligan (SVT 26/9).

Denna gång handlade justitieministerns ärende om att rappa på införandet av en lag om vistelseförbud, ett förbud som ska gälla på allmänna platser som en skolgård, ett torg eller en stadsdel. Det ska exempelvis gälla personer som kan misstänkas för att främja att ett kriminellt nätverk etablerar kontroll över ett område eller misstanke om risk för sprängdåd.

Annons

Polisen ska begära vistelseförbudet hos åklagare som fattar beslut i saken. Om det överklagas ska det prövas i domstol. Enligt justitieministern ska nu lagen kunna införas i februari nästa år, efter lagrådets granskning och ett klubbande i riksdagen. Tidigare var måldatumet satt till sommaren.

Svensk lagstiftning har varit anpassad för en annan verklighet, med utgångspunkt i enskilda gärningsmän som hamnat snett och ska återanpassas i samhället efter att ha satts på rätt spår. Den har inte varit anpassad för ett land där maffialiknande organisationer infiltrerar samhället på alla plan, även genom att etablera egna sjukhus. Det sista tog Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, nyligen som exempel vid ett panelsamtal om organiserad brottslighet i Sverige (SvD 8/11 23). Organiserad brottslighet är ju inte bara grovt våld, mord och sprängdåd om nu någon trodde det. Det är knappast där pengarna tjänas.

Det är ett brutalt uppvaknande som skett i Sverige inför den här typen av brottslighet. Det är även i denna fråga så att den politiska omsvängningen har varit snabb och tvär. Socialdemokratisk opposition handlar om att den politiska svängen mot fler poliser och hårdare tag mot brottslighet hade gått snabbare med Magdalena Andersson vid makten ”alla stenar ska vändas”, även om det också smygs in ord om att Socialdemokraterna hade satsat mer på det förebyggande arbetet.

Problemet för Andersson hade varit att få genom åtgärderna i en regeringskoalition till vänster. Gunnar Strömmer har däremot genom Tidö-avtalet just bekämpandet av brott som en helt avgörande ingrediens i regeringssamarbetet.

Det är en fullständigt nödvändig omläggning av rättspolitiken som genomförs. Resultaten av åtgärderna i dag kommer inte att gå att läsa av i morgon, eller ens vid slutet av denna mandatperiod. När organiserad brottslighet väl etablerat sig är den extremt svår att vrida tillbaka.

I delar kommer regeringens brottsbekämpande politik inte att gå tillräckligt långt, vare sig när det gäller lagstiftning eller tillförande av kompetens i alla nödvändiga led. I andra delar gäller det att hålla ett öga på att staten inte i sin iver att bekämpa brott trampar över rättssäkerhetens linjer, vilket dock inte ska förväxlas med att den är hotad så fort någon försvarsadvokat drämmer till med det argumentet.

Är Gunnar Strömmer då den justitieminister Sverige behöver? I en litania i DN Kultur beskrivs justitieminister Gunnar Strömmer som maktgalen och nonchalant. Det är åtminstone en tydlig indikation på att Strömmer är rätt man för jobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons