Annons
Ledare

Tung förlust för Skåne

När Pia Kinhult lämnar den skånska politiken förlorar regionen en av dess främsta ambassadörer.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2014
Mot nytt uppdrag.
Mot nytt uppdrag.Foto: 

Avhoppet kom som en total överraskning, även för de allra närmaste partivännerna. På måndagskvällen kom beskedet att regionrådet Pia Kinhult (M) lämnar politiken. Detta trots att hon blivit vald till gruppledare i regionfullmäktige och skulle ta ett av två regionråd som Moderaterna får efter valet. Men Kinhult uppger att hon har fått ett erbjudande hon inte kan tacka nej till. Det är bara att gratulera hennes nya arbetsgivare.

Man vet vad man har men inte vad man får. Tydligen tog de skånska väljarna inte till sig den sanningen i regionvalet. Moderaternas stora tapp var det som avgjorde att det nu bli maktskifte i Skåne. Det innebär att regionens kanske främsta ambassadör och den som faktiskt förmedlat de allra tydligaste visionerna för Skånes framtid nu lämnar den skånska politiken.

Annons

Efter den styrande Femklöverns valförlust blir det sannolikt Socialdemokraternas Henrik Fritzon som tar över efter Pia Kinhult. Han gör det i koalition med Miljöpartiet vilket innebär att han får en svag politisk ställning. Fritzons lockrop över blockgränsen till Centern och Folkpartiet förblev obesvarade.

När Region Skåne i början av november går in i en ny mandatperiod är det läge att blicka till- baka på det arv som Pia Kinhult lämnar efter sig. De senaste åren har det stundtals varit stormigt i regionpolitiken. Från den röda oppositionen har man gjort allt för att svartmåla situationen inom sjukvården och talat om stora underskott och brist på personal. Faktum är att sjukvården är i ständig förändring, i dag kan patienter komma hem fortare efter behandling vilket också i vissa fall kräver mindre personal.

Detta har också Pia Kinhult med en tydlig röst talat om. Hon har lyft fram vikten av att ständigt utveckla de verksamheter som Region Skåne ansvarar för – om det så är sjukvård, kollektivtrafik eller de regionala tillväxtfrågorna.

Framför allt har hon lyft fram effektiviseringar som ett sätt att få ekonomin att gå ihop. I frågan om sjukvården är det inte ett helt enkelt ställningstagande att göra. Är det något välfärdsområde som hela tiden ropar efter mer resurser är det just sjukvården. Att då tala om prioriteringar och effektiviseringar är modigt. Det är just vad Kinhult har gjort.

Från Socialdemokraterna är det vanliga budskapet att skattehöjningar löser alla problem. Tyvärr leder det till att varje utmaning som sjukvården står inför också ska mötas med mer pengar. På sikt är det helt ohållbart.

Det är nu klart att Moderaternas nuvarande regionråd Carl-Johan Sonesson fortsätter på den posten. Vem som tar den andra regionrådsposten arbetar nu partiet med.

Förhoppningsvis kommer Pia Kinhults efterträdare att kunna driva vidare i samma anda för ett bättre Skåne. Men det blir ingen enkel uppgift.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons