Annons
Ledare

Tryggt när det krisar

När alla siffror pekar åt rätt håll kan man kosta på sig en röst på ett av småpartierna. När marken skakar tycker svenskarna att det tryggare att luta sig mot Moderatduon Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2011

Så kan man tolka Synovates opinionsmätning från augusti, som presenterades i Dagens Nyheter på fredagen. Moderaterna får 36,9 procent av väljarnas stöd, mot 32,8 procent för Socialdemokraterna. Moderaterna lyckas dessutom plocka väljare från båda blocken, liksom från Sverigedemokraterna.

För riksdagens fyra minsta partier är läget dystrare. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hamnar alla utanför riksdagen. Särskilt SD har störtdykt i opinionen – en tydlig följd av dödsskjutningarna i Norge. Förmodligen är det få som vill berätta, ens för en okänd intervjuare, att de tänker rösta på ett parti som har hyllats av en massmördare.

Annons

När det gäller Vänsterpartiet och Centerpartiet finns det goda förutsättningar för en uppgång. Båda partierna ska snart få en ny partiledare.

I Centerpartiet ser den ekonomisk-politiska talespersonen Annie Lööf ut att gå mot seger. I Vänsterpartiet ligger riksdagsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt bäst till.

Båda är karismatiska politiker som har potential att öka uppmärksamheten kring partiet och gjuta ny energi i partiarbetet.

För Kristdemokraterna ser det däremot mörkt ut. Och det beror inte bara på att deras politik är i otakt med väljarkåren – utan också på att de verkar ha förtvivlat svårt att få gehör för sina mer populära förslag, som sänkt skatt för pensionärer. Och det partiet åstadkom under förra mandatperioden hamnade ofta på hela alliansens pluskonto.

Visst, rent krasst kan man konstatera att alliansen kan överleva som en trio. Om Moderaterna är fortsatt stora är det troligt att alliansen kan klara av att hålla sig kvar, även utan Kristdemokraterna.

Men frågan är hur länge väljarnas trygghetslängtan håller i sig. Om regeringen inte ens vill genomföra ytterligare jobbskatteavdrag – vad vill man då? Vad har Moderaterna för lösningar på arbetslösheten, bostadsbristen, miljöproblemen?

Utöver sänkt skatt saknas det en attraktiv vision för såväl Moderaterna som för alliansen i sin helhet. Om alliansen vill fortsätta regera krävs en sammanhängande berättelse om hur Sverige ska förändras och förbättras. Alliansen har inte råd att lita på att ständiga kriser ska hålla väljarna trogna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons