Annons
Ledare

Trötter eller Blyger?

Det råder status quo mellan en trött Reinfeldt och en tyst Löfven.
Ledare • Publicerad 27 april 2013

En ny mätning från Ipsos visar att väljarnas förtroende är större för statsminister Fredrik Reinfeldt än för S-ledaren Stefan Löfven. Resultatet är i stort sett oförändrat, gentemot föregående mätning ett år tidigare. Något av ett dödläge tycks ha uppstått.

Reinfeldt får klart bättre förtroendesiffror vad gäller exempelvis att ”företräda Sverige utomlands” och att ”leda regeringens arbete”. Det är i sig inget konstigt att representanten för det regeringsbärande partiet ges tilltro i det operativa arbetet. Jämfört med sina närmaste föregångare klarar sig Löfven betydligt bättre.

Annons

På punkten ”att ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige” är förtroendet dessutom större för Löfven än för Reinfeldt. Oroväckande är dock att siffrorna inte har rört på sig, trots turbulenta tider. Det visar att partiledarna har svårt att formulera trovärdiga lösningar.

I krisens Europa har Sverige klarat sig relativt bra. Kronan har visserligen stärkts, vilket har lett till problem för exportföretagen, men mot det finns få saker som biter. Den höga ungdomsarbetslösheten på hemmaplan kräver däremot aktiv politik.

Regeringens sänkning av restaurangmomsen har visat sig ha liten effekt, och samtidigt tycks nya vassa förslag saknas. Reinfeldt har anklagats för att ha blivit lite Göran Persson-trött på sistone. Borde inte detta öppna för Löfven?

Löfven ser ut att ha klarat sig väl i Omar Mustafa-affären genom att vara tyst. Inget tyder på minskat förtroendet för S-ledaren på grund av den. Hur ser det då ut inom de områden där sittande regering misslyckats? Av svaranden uppger visserligen 39 procent att de har förtroende för Löfven vad gäller att ”ingjuta hopp om en bättre framtid”, mot 32 procent för Reinfeldt. Men ingen förändring syns från föregående år, trots att Löfven varit i slagläge.

På S-kongressen i början av april berättade Löfven att målet – om S kommer till makten 2014 – är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU inom sex år. Men sedan blev det tyst. Hur skulle det här gå till? Vilken var politiken? Borde det inte vara antalet sysselsatta som räknas, eftersom det annars finns en risk att arbetslösa göms undan som förtidspensionärer?

I torsdags kom besked. S vill lansera ett exportstrategiprogram för att stöda små och medelstora företag som önskar ta sig in på nya marknader. Förslaget mötte genast kritik från flertalet ekonomer, som menar att åtgärderna snarare kan leda till att jobb flyttar utomlands. Inte så hoppingivande.

Sammantaget är det alltså status quo mellan en trött Reinfeldt och en tyst Löfven. Det ökade antalet väljare som svarar ”vet ej” i Ipsos mätning talar också sitt tydliga språk. Trötter och Blyger måste helt enkelt vakna till liv.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Lucas Hermans
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons