Annons
Ledare

Trelleborgsalliansen söker nytt förtroende

”Klockan är slagen och vi är samlade.” Så inledde kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) måndagens presskonferens där de fyra borgerliga partierna i Trelleborgsalliansen presenterade hur de vill samarbeta och leda kommunen över ännu en mandatperiod.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2010
Ett samarbete signeras.
Ett samarbete signeras.Foto: 

Förra valet 2006 blev historiskt i Trelleborg. Efter åttio års socialdemokratiskt styre tog den nyformerade Trelleborgsalliansen över makten i kommunen. Nu närmar sig valet med stormsteg och frågan är: Hur vill den borgerliga kärnan av alliansen styra kommunen om de får förnyat förtroende?

Det samarbetsavtal som undertecknades av partiernas främsta företrädare, Ulf Bingsgård, Åke Svensson (KD), Bert Ekstrand (FP) och Patrik Holmberg (C), ger tyvärr inte så många konkreta svar. Alliansen vill att Trelleborg ska bli en attraktivare kommun för boende och företags­etableringar. Vidare vill man satsa på nya bostadsområden och att hamnen ska utvecklas på trelleborgarnas villkor. Det är nog fler partier som ställer upp på det.

Annons

Den största ideologiska skillnaden jämfört med Socialdemokraterna finns istället i frågan vem som ska utföra de kommunala välfärdstjänsterna. Här är alliansen klart mer positiv till fler privata aktörer och även visat det under det gångna mandatperioden.

För att alliansen ska kunna genomföra sin politik söker de nu egen majoritet i fullmäktige. Det innebär att de fyra partierna behöver gå från 18 mandat, som de har idag, till 26 eftersom allianskollegorna SPI och MP inte är med på alliansens resa i valrörelsen.

Även om klockan är slagen och alliansen är samlad så saknas det något, en mer offensiv vision för det framtida Trelleborg. Förvisso är kommunpolitik inte alltid så spännande. Däremot berör den direkt många människors vardag. Kommunen har ansvar bland annat för barnomsorg, skola, äldreomsorg och hemtjänsten. Kommunen står även för de stora dragen i hur den ska utvecklas.

Därför måste kommunpolitik kunna ta sats mot framtiden och innehålla visioner. Det kan man inte säga om det samarbetsavtal som undertecknades på måndagen.

I grunden handlar valet i Trelleborg om två tydliga politiska alternativ. Vill man att ens röst ska få effekt den kommande mandatperioden bör valet stå mellan Trelleborgsalliansen eller Socialdemokraterna. Det handlar om antingen fortsatt styre för alliansen eller en återgång till det gamla socialdemokratiska maktinnehavet.

Även om fyra år är en lång tid behöver Trelleborgsalliansen få förnyat – och stärkt – förtroende för att genomföra nödvändiga förändringar och förbättringar av den kommunala organisationen. Men det hade varit mer upplyftande med en tydligare och mer offensiv politik. Risken för intern kannibalisering får inte hindra alliansen att föra fram större visioner för Trelleborg.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons