Tredje gången gillt
En historisk dag. Det menade finansmarknadsminister Peter Norman (M) om statens försäljning av de sista aktierna i Nordea som genomfördes under natten till onsdagen. Totalt gav försäljningen 21,6 miljarder kronor, pengar som går till att betala av statsskulden. Detta är statens tredje försäljning av Nordeaaktier sedan 2011, den senaste genomfördes så sent som för drygt tre månader sedan.
Att staten inte längre äger Nordea sätter därmed punkt på 90-talets bankkris då staten gick in och tog över ägandet av dåvarande Nordbanken.
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, hade inget att invända mot försäljningen, men var kritisk till att det sker just nu.
”Säljer man kyrksilvret för att täcka de löpande räkningarna?”, sa hon till TT.
Det ser onekligen ut som en tanke, ena veckan lägger regeringen en underfinansierad budget för nästa år och nästa vecka säljs den sista aktieposten i Nordea. Totalt saknas det nästan 45 miljarder kronor till budgeten, pengar som staten måste låna upp och nu stärks statens kassa med drygt 21 miljarder.
Men ur ett finansiellt perspektiv innebär bankförsäljningen inte någon skillnad även som staten nu amorterar på statsskulden, aktierna i Nordea har hela tiden haft ett ekonomiskt värde.
Skillnaden finns istället i att risken minskat, bankaktier är en riskfylld tillgång som Peter Norman konstaterade vid en presskonferens på onsdagen. Att ytterligare minska statsskulder innebär också att Sverige står ännu bättre rustat vid framtida finanskriser då det är länder med hög statsskuld som drabbas hårdast.
Det viktigaste argumentet är att staten inte bör äga banker samtidigt som den lagstiftar och reglerar banksektorn.
”Man gör spelplanen lite enklare om man inte både är spelare och domare”, som Peter Norman sa på presskonferensen.
Därför borde även den statligt ägda banken SBAB säljas ut. I nuläget finns tyvärr inget stöd för det i riksdagen.
För att staten och marknaden bäst ska kunna sköta sina respektive uppgifter är det viktigt att rollerna är tydliga. Staten sätter upp spelreglerna genom att stifta lagar medan marknaden verkar inom de ramar som ges. Så fungerar en marknadsekonomi bäst.
Regeringen bör därför gå vidare med planerna på att sälja av fler statligt ägda bolag. Börjar gärna med SAS – medan tid är.