Annons
Ledare

Tre skäl för två steg

Kommunerna och regionen har god ekonomisk hushållning som främsta mål. Då är det bra med ett tidigt budgetbeslut.
Ledare • Publicerad 29 november 2012
Regionfullmäktige.
Regionfullmäktige.Foto: Bosse Nilsson

November är budgetmånad i våra politiska församlingar. I många skånska kommuner har budgeten avhandlats i sin helhet, i andra har det tagits kompletterande beslut om detaljer och plan för kommande tre år.

I det senare fallet har kommunerna valt en tvåstegsraket. Redan i juni spikades budgetramarna, investeringarna samt målen för verksamheten. Det är en ordning som ger förvaltningar och enheter gott om tid att planera för framtiden. Då blir det inte som i Region Skåne där tisdagens budgetbeslut nu snabbt ska slussas genom byråkratin för att om några veckor utmynna i handfasta budgetar inom en mängd olika verksamhetsområden strax före årsskiftet, då de ska börja gälla.

Annons

I regionen upplevs stressen och alla oklarheter kring budgeten som ett problem. Därför diskuteras möjligheten att införa en tvåstegsmodell.

På andra håll finns det de som vill återgå till ordningen med ett beslut i stället för två. Motivet är att oklarheterna är så stora i juni att det inte går att fatta ett hållbart beslut. Prognoserna om skatteunderlagets utveckling uppdateras under hösten.

Faktum är att budgetprocessen pågår året om. Den är ett viktigt verktyg för att styra varje organisation. Oavsett när ramarna för kommande års budget fastställs måste också hänsyn tas till löne- och prisutveckling, räntor, utveckling av pensionskostnader och befolkningsprognoser. Det allt övergripande målet för kommunerna och regionen är god ekonomisk hushållning, det vill säga en budget i balans. Kostnadsutvecklingen ska hållas i strama tyglar.

Men ingen kommun – eller region – är en ö, för att citera regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) från måndagens budgetdebatt. Internationell ekonomi påverkar arbetsmarknad och sysselsättning lokalt. Skatteunderlaget svänger i takt med konjunkturen. Detta gör att det alltid är vanskligt att lägga budget i lågkonjunktur, oavsett om man gör det tidigt eller sent under året.

Den stora skillnaden mellan de bägge modellerna i dystra tider är nog snarast psykologisk. Genom att vara ute i god tid skapas ro och – möjligen – återhållsamhet. God uppföljning möjliggör såväl åtstramningar som nya satsningar i november.

Fördelen med ett junibeslut är att budgetprocessen blir mer närvarande under hela året.

Den demokratiska insynen ökar. Nämndernas arbete blir mindre tidspressat. Dialogen blir bättre.

Det är tre goda skäl för att budgeten ska tas i två steg.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons