Annons
Ledare

Emma Jaenson: Tre gånger är inget misstag, SR

Hur många “misstag” ska Sveriges Radio tillåtas göra?
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 maj 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Det finns också en historia av SR att skylla på “misstag” när olycklig rapporteringar drabbar politiker (till höger).
Det finns också en historia av SR att skylla på “misstag” när olycklig rapporteringar drabbar politiker (till höger).Foto: Christine Olsson

Förra veckan uppdagades att Sveriges Radio (SR) i ett radioinslag på arabiska, somaliska och kurdiska hade översatt partiledare Ebba Buschs (KD) fråga: “Varför har vi inte 100 skadade islamister” till “skadade muslimer”. På en bildtext på somaliska stod det “dödade” i stället för “skadade”.

Radioinslagen framställer Busch som någon som vill att polisen ska skada – och till och med döda – muslimer, fyra månader före valet. Så klart är detta oerhört allvarligt.

Annons

Men kanske än mer allvarligt är hur SR har behandlat ärendet. Klas Wolf-Watz, ansvarig utgivare på Ekot, har påpekat att “det är klart att det handlar om misstag”, och att det kan ha varit arbete som sker under “stress” (SVT 6 maj).

Med tanke på kontroversen kring Buschs uttalande redan innan den så kallade “felöversättningen” borde kanske ansvarig utgivare granskat översättningen extra noga. Men mest uppseendeväckande är att SR vidhåller att detta “klart” handlar om ett “misstag”.

Hur vet man det?

KD:s partisekreterare Peter Kullgren har påpekat att “Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system.” (Doku 5 maj).

Hade översättningsfelet enbart skett på en icke-svenskspråkig redaktion vore det så klart allvarligt, men sannolikt ett misstag. Men är det rimligt att anta att det kan existera sån språklig inkompetens samtidigt på tre olika redaktioner?

Det finns också en historia av SR att skylla på “misstag” när olyckliga rapporteringar drabbar politiker (till höger). En del kanske kommer ihåg den lista över Ulf Kristerssons politiska gärningar som SR publicerade inför förra valet. Bland bedrifterna fanns sådant som “jämför den svenska modellen med apartheid”, “anklagas för rasism”, “får en våning avsedd för utsatta” och “får sämst resultat i en ministeromröstning”. Och så vidare (11 sept 2017).

”Vi kan inte välja bort public service.”
Emma Jaenson

Även då var det “ett beklagligt misstag” och “en olycklig kedja av händelser” enligt dåvarande ansvarig utgivare Olle Zachrisson.

Ytterligare ett “misstag” från förra året rörde en kvinnlig reporter på Sveriges Radio, som gjorde reportage om en islamist, som hon samtidigt hade en relation med. Enligt Säpo var islamisten ett hot mot Sveriges säkerhet. SR som ska vara transparenta, oberoende och opartiska rapporterade däremot inte om detta själva. Det var stiftelsen Doku som släppte nyheten kring SR-journalisten. Wolf-Watz hänvisade då till att det handlade om ett “personalärende” (10 maj 2021).

Vi kan inte välja bort public service. De är som bekant finansierade av oss, genom public service-avgiften. Sveriges Radio bör lägga fram tydliga bevis för att det senaste haveriet inte beror på medvetna felöversättningar. Och rör det sig om avsiktliga förvanskningar i syfte att påverka opinionen måste vi få veta det.

Har Sveriges Radio verkligen kontrollfunktioner för att dessa “misstag” inte ska ske om och om igen?

Annons
Annons
Annons
Annons