Annons
Ledare

Tomma skyltfönster måste fyllas – annars slår det hårt mot Trelleborg

Något år går det möjligen att stå ut med stora tomma handelslokaler på bästa läge i Trelleborgs centrum. Men nu börjar det brinna i knutarna.
Publicerad 19 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Under tio år var det liv i den för Trelleborg viktiga handelsfastigheten.Foto: Tomas Nyberg

De fulla konsekvenserna av Abitares konkurs återstår att få grepp om. Bolagens havererade ekonomi är en sak, särskilt illa för de direkt inblandade. Men för utvecklingen av Trelleborg är det viktigt att någon eller några starka aktörer jobbar vidare med att utveckla staden. Om fastigheten som under tio år rymde Åhléns får stå tom långt längre än fram till den tidigare planerade vårinflyttningen för H&M är det skadligt för hela staden, alla fastighetsägare, butiksinnehavare och invånare. Ett centralt övergivet hörn på bästa handelsplats ger inget gott intryck på någon.

Varningssignalerna om Abitare Fastighetsutvecklings och dess moderbolag Eremas Holdings AB ekonomiska situation stod klart redan förra året. Det syns tydligt i årsredovisningen där Eremas styrelse konstaterar att ”bolagets finansiella situation är ansträngd” och att ”Styrelsen arbetar med att avyttra hela eller delar av koncernbolagens fastighetsinnehav”. Till det kom efter bokslutet det hävda avtalet av fastigheten Herkules 29, som enligt Tommy Qvarfort blev den slutliga knäcken.

Annons

Exakt vad som reser sig ur askan är omöjligt att veta. Förhoppningsvis är detta inte en föraning om en sprucken fastighetsbubbla som slår till bredare mot de omfattande framtidsplanerna för Trelleborg. I bästa fall kan konkurser av det här slaget innebära en nödvändig nystart, med gamla eller nya aktörer.

Att de planerade husen blir av i någon form är viktigt. Men mer akut är att Trelleborg inte förlorar sin position som handelsstad. I en växande konkurrens med näthandel och externhandel, i den egna kommunen och i Malmö, vore det förödande att fortsatt ha tomt i några av de absolut bästa skyltfönstren.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons