Ledare

Tillbaka till åttiotalet

Socialdemokraterna har misslyckats med att vinna regeringsmakten två val i rad. I dagsläget har S endast stöd av en fjärdedel av väljarkåren, de lägsta opinionssiffrorna i modern tid.
Ledare • Publicerad 16 februari 2011
Ledare Onsdag 16 februari 2011 Samlad kriskommission. Ordförande Ardalan Shekarab (längst bort) presenterar kriskommissionens rapport.
Ledare Onsdag 16 februari 2011 Samlad kriskommission. Ordförande Ardalan Shekarab (längst bort) presenterar kriskommissionens rapport.Foto: 

Om en månad ska den nuvarande partiledaren bytas ut, men än så länge saknas kandidater med riktig lyskraft.

Man kunde tro att dessa faktorer sammantaget skulle skaka om Social­demokraterna på djupet.

Men det tycks inte vara fallet. Åtminstone sätter partiets kriskommission, som i går presenterade sina slutsatser, hoppet till en politik i retrostil. Dokumentet andas en längtan tillbaka till en enklare tid, när regeringen kunde peka ut färdriktningen.

Visserligen innehåller dokumentet en hel del självkritik. Socialdemokraterna har varit för luddiga och saknat trovärdighet i centrala välfärdsfrågor, anser rapportförfattarna, som nu vill stöpa om S till att bli ”Sveriges mest nyfikna, öppna, progressiva och ödmjuka” parti.

Men det bestående intrycket är ändå – som Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider träffsäkert förklarade i P1 Morgon på tisdagen – att kommissionen saknat ”panikkänsla”.

Enligt kommissionen är det egentligen inget större fel på den politik S har fört fram – i själva verket har partiet en politik som folk gillar. Bristerna har snarare legat i retoriken: S-ledarna har inte lyckats visa på partiets stora framtidsplaner.

Rapporten öppnar för skatte­höjningar – ”för att klara de stora investeringar som är nödvändiga när det gäller välfärd, klimat, infrastruktur och bostadsbyggande”. Samtidigt påstår man sig vilja ha en bred skatte­överenskommelse med regeringen, som är i full färd med att planera ytter­ligare jobbskatteavdrag.

Arbetsmarknaden ska bli mer rörlig och flexibel – men ändå trygg. Människor ska uppmuntras att jobba mer, samtidigt som de som vill och behöver ska få jobba mindre. Det ska finnas valfrihet inom vård och skola, samtidigt som etableringsfriheten och vinstuttaget ska regleras.

En förklaring till det vaga budskapet dyker upp under rubriken ”undergruppernas sammansättning”. Det visar sig att kriskommissionen bestått av över femtio personer, som representerat olika inriktningar inom partiet. Resultatet har blivit därefter: samtliga grupper hittar förmodligen något de tycker om, men ingen är helt nöjd.

Under pressträffen framhölls att rapporten endast är ett första steg i förnyelsearbetet. Men så länge partiet inte har en ledare som klarar av att överbrygga den interna oenigheten lär det bli svårt att förvandla alla spretiga visioner till konkreta, lockande förslag. Det ska finnas valfrihet inom vård och skola, samtidigt som etableringsfriheten och vinstuttaget ska regleras.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.