Annons
Ledare

Tårtbitarnas riksdag

Fyra mot två i mitten. Och två som håller till på varsin kant. Baka en regering av det, den som kan.
Ledare • Publicerad 17 oktober 2013
Bagare Fridolin.
Bagare Fridolin.Foto: Foto: Erik Mårtensson

Gustav Fridolin (MP) tog med sig tårtan upp i talarstolen i riksdagens partiledardebatt. Han hade delat upp den olika bitar, för att visa på hur regeringen prioriterar att använda det som brukar kallas reformutrymme. En stor bit till skattesänkningar, betydligt mindre till utbildning och en pyttebit till klimatåtgärder, konstaterade språkröret.

Fridolins retoriska grepp är effektivt. Det ger en snabb och enkel bild av fördelning av givna resurser. Det finns dock ett stort problem med tårtan. Dock inte det som statsministern drog till med, att en eventuell rödgrön regering kommer att höja restaurangmomsen. Socialdemokraterna vill inte höja skatten på tårta, däremot på serveringen av den.

Annons

Problemet med Fridolins tårta är att han beskriver både utgiftsökningar och skattesänkningar som något som ska ätas upp. Men skattesänkningar betyder inte att värdet av arbete försvinner i tomma intet. Pengarna används till konsumtion, investeringar och sparande. Det ger förutsättningar för att fler får arbete, att företag bildas och att människor ökar sin ekonomiska trygghet. Det ger mer tårta.

Miljöpartiet är också delaktigt i en annan tårtproblematik: hur riksdagen ska delas upp för att bilda en regering nästa år. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har positionerat sig tydligare de senaste dagarna, vilket också märktes i riksdagsdebatten. Vänsterpartiet ska vara ideologiskt, inte ägna sig åt att fånga upp mittenväljare.

Sjöstedt är en skicklig retoriker. Att han tydligt riktar sitt budskap till en liten men utvald väljargrupp ökar hans partis potential. Han argumenterar för höjda skatter för dem han kallar höginkomsttagare, i Vänsterpartiets fall går gränsen runt 30000 kronor. Det betyder att många familjeförsörjare – ofta etablerade på arbetsmarknaden med bra inkomster, men också med höga utgifter – kommer att få en väsentligt tyngre skattebörda. Socialdemokraterna marknadsför sig nu som ett parti som kräver att folk ska gå upp tidigt på morgonen för att göra rätt för sig, och då är kraftiga marginalskattehöjningar för normalinkomsttagare inget man vill förknippas med.

Att Stefan Löfven faller för trycket från LO och talar om Vänsterpartiet som en del av regeringen, är osannolikt. Han vågar inte göra om Mona Sahlins misstag.

Med två ytterkantspartier i SD och V som har möjlighet att gå stärkta in i riksdagen 2014, ser det ut som att fler än Fridolin får anledning att fundera över hur en riksdagstårta ska delas. Att vara rosen i mitten blir inte avgjort en avundsvärd position.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons