Annons
Ledare

Emma Jaenson: Tänker Johansson förbjuda sitt eget ungdomsförbund?

S vill nu utreda frågan om förbud mot rasistiska organisationer. Frågan är bara vad S räknar som rasistiska åsikter.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 10 juli 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Och om nu syftet är att få bort rasism, hur effektivt är ett förbud?
Och om nu syftet är att få bort rasism, hur effektivt är ett förbud?Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Almedalsveckan är inte enbart Sveriges största sammankomst för politikintresserade, utan även en av årets mest uppmärksammade träffpunkt för nazister. I år försökte Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bland annat blockera ingången till en fotoutställning med porträtt av överlevande från Förintelsen. RFSL valde att över huvud taget inte närvara i Almedalen på grund av NMR.

Således diskuteras nu återigen hur NMR ska förbjudas. Justitieminister Morgan Johansson (S) påpekar att: “Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott mot mänskligheten. Men nazistiska och andra högerextrema organisationers aktivitet har ökat på senare år och därför måste vi vidta skarpare åtgärder”.

Annons

S skriver därför på sin hemsida (den 2 maj) att de rasistiska organisationerna måste förbjudas: “Rasistiska organisationer sprider hat och hot via medier och på internet och skapar otrygghet för många. De rasistiska organisationerna utgör ett särskilt hot mot vårt samhälle. Vi tar det på största allvar och vill därför förbjuda rasistiska organisationer.” En kommitté ska därför tillsättas för att överväga om det bör införas ett förbud mot att delta i en rasistisk organisation.

Och visst är dessa nazister som skapar otrygghet i Almedalen riktigt vedervärdiga. Dock har vi har redan i dag stora möjligheter att sätta dit NMR-medlemmar med nuvarande lagstiftning. Nazister har inga frikort för hets mot folkgrupp, olaga hot eller misshandel. Problemet är snarast att polisen är för underbemannad (och emellanåt för tafatt) när det handlar om att ta fast, utreda och straffa NMR-medlemmar.

Och om nu syftet är att få bort rasism, hur effektivt är ett förbud? Kommer rasisterna att sluta vara rasister, på grund av förbudet? Och hur ska förbudet upprätthållas? En idé, ideologi eller åsikt är omöjlig att förbjuda.

Som alltid blir den här typen av förslag mycket godtyckliga. Fokus för Johansson och S är alltså att förbjuda “rasistiska organisationer”. Men det finns ju en viss tolkningsproblematik när det kommer till uttrycket “rasist” i dag. Uttrycket har minst sagt blivit urvattnat. Är det rasistiskt att starta “Black Coffee”-träffar där enbart afrosvenskar är välkomna? Är det rasistiskt att få ett “Jimmie-moment”? Är de statsfinansierade ideell organisationer, som bjuder in homofobiska, kvinnofientliga och antisemitiska talare, rasistiska? Är det rasism när SSU skanderar “krossa sionismen” i sitt första majtåg? Och i så fall, är Johansson beredd att förbjuda sitt eget ungdomsförbund?

Att förbjuda åsikter är en mycket farlig väg att gå. Det är ett direkt hot mot våra liberala rättigheter. Vår förenings- och yttrandefrihet är inte till för att skydda majoritetens norm- och konsensusåsikter, som är säkra att tycka. De åsikter som skyddas med vår grundlagsstadgade förenings- och yttrandefrihet är de som ofta upplevs som kontroversiella, otäcka eller stötande, och där ingår även nazisters och rasisters åsikter. Det är nämligen helt lagligt att ha rasistiska åsikter, och det bör så förbli. Vad som däremot bör straffas hårdare är att aktivt hota och bruka våld mot andra människor, likt NMR gör.

Alla åsikter måste få vara tillåtna i ett demokratiskt samhälle. Tillåts de inte har vi förlorat våra liberala rättigheter. Vad som bör vara förbjudet är när dessa åsikter går från ord till handling.

Annons
Annons
Annons
Annons