Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Tänk om presidentvalsdebatten på svenska ägde rum i Sverige

Den intellektuelle Alexander Stubb ser ut att bli Finlands nästa president, efter att väljarna säger sitt på söndag.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 februari 2024 • Uppdaterad 8 februari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Alexander Stubb. Finlands nästa president?
Alexander Stubb. Finlands nästa president?Foto: Christine Olsson/TT

Se en riktig presidentsvaldebatt på svenska. Kandidaterna Alexander Stubb och Pekka Haavisto lägger ut texten i Svenska Yle (5/2), fritt för alla att titta på. Tune in!

Samtalet är elegant och sakligt. Skillnaderna i personlighet och politiska överväganden dem emellan framgår tydligt, utan att de går i klinch med varandra.

”Finländarna är att gratulera.”
Annons

Tänk om vi hade så kunniga och värdiga politiker i Sverige. Stubb och Haavisto visar båda att de hyser respekt och passar för ämbetet som statschef. Finnländarna är att gratulera.

Alexander Stubb är lite av ett underbarn. Disputerad vid London School of Economics, tidigare Europaparlamentariker för liberalkonservativa Samlingspartiet, utrikesminister, statsminister, finansminister och numera professor på ett universitet i Italien. Och så är han en gudabenådad pedagog, flitigt anlitad i internationella medier. En sann intellektuell, som dessutom har en trevlig framtoning. Hans största problem är att han kanske uppfattas som för bra och lyckad – Jantelagen kan tyvärr sänka den bäste.

Det mesta talar dock för att det blir Stubb som tar hem segern i andra och avgörande valomgången på söndag. Det kan bli en vinst även för Sverige och resten av Norden. Alexander Stubb är en varm anhängare av internationellt samarbete och har ett brett kontaktnät.

Han har ägnat mycket tid åt att fundera på och forska om världsordningen. Den som är nyfiken kan med fördel se hans föreläsningsserie ”The New World (Dis) Order” på Youtube där han beskriver olika scenarier på den globala scenen. Han presenterar också i en kommande bok sin slutsats att det är ”the global South” som kommer att avgöra utvecklingen under resten av detta århundrade.

Stubb verkar ha en tydlig liberal kompass och tvekar inte att kritisera autokrater som Viktor Orbán och Vladimir Putin. Han begriper att kampen mellan det öppna samhället och dess fiender återigen är skarp. Hans stöd till ukrainarna är benfast: ”De behöver pengar, vapen och ammunition. Vad som än krävs, Ukraina måste få hjälp.” (CNN 5/2)

Finland har en 134 mil lång gräns längs den alltmer aggressiva ryska björnen. Finnarna är högsta grad medvetna om vad som står på spel efter att ofrivilligt ha styrts av Kreml under stora delar av 1800- och 1900-talen. Deras försvarsvilja är bland de högsta i Europa; 80 procent av befolkningen är villiga att ställa upp om det blir krig. Som Alexander Stubb säger i Yle-debatten: ”I Finland flyr vi inte landet. Vi frågar hur vi bäst kan göra nytta.”

That´s the spirit!

Annons
Annons
Annons
Annons