Annons
Ledare

Petter C Larsson: Tänk om AI också kan få människor att tänka smartare

Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 9 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter C Larsson
Petter C LarssonFoto: Peter Ottosson

Kring årsskiftet reflekterar jag över de viktigaste säkerhetsrelaterade händelserna under 2023 och vad de kan innebära för 2024 och bortom.

Bortom tragik, krig, katastrofer, bomber och granater och det lidande som präglat bottenåret 2023, utgör enligt mig det breda introducerandet av AI som den verkligt avgörande säkerhetshändelsen.

Annons

Mitt råd är att man bör vara alert för hoten med AI, men jag önskar att vi också är alerta rörande dess stora potential. Den tekniska revolution som AI medför har potential att djupgående bidra till att omforma vår vardag. Den erbjuder oss människor en aldrig tidigare skådad möjlighet att frigöra och tillgängliggöra tid till eftertanke och utveckling.

Tid är dyrbart, och AI kan ge oss mer tillgänglig tid. Tid, som om den används klokt, kan leda till ökad reflektion på individ och gruppnivå, som i sin tur kan leda till omvärdering av vårt sätt att vara, ta ansvar för varandra och en ökad kollektiv mognad och bildning.

Men om samma tid i stället missbrukas och används negativt kommer den leda till ökad polarisering, passivisering och ytterligare lidande. Som exempel kan nämnas att året 2024 beskrivs som ett supervalår med mängder med val i nationer världen över.

Redan nu varnas det för hur AI kommer att möjliggöra desinformation och valpåverkan. Ett aktuellt land är valet i Bangladesh där AI-genererade falska filmer aktivt påverkar väljarna just nu.

Ur ett effektivitetsperspektiv kan vi lätt föreställa oss en värld där AI optimerar processer och arbetsflöden men också ersätter mänsklig arbetskraft vilket många ser som ett hot. Men jag menar att denna teknologi, om rätt utnyttjad, också kan skapa ett andrum och tankerum som bjuder in till reflektion och utveckling hos oss både som enskilda människor, som grupp och som samhälle.

Denna sistnämnda tanke kan uppfattas som naiv och flummig. Historien visar ju att lovande teknologi inte alltid utvecklas som förväntat, och att mänsklighetens inneboende godhet inte är en garanti för positiv förändring eller fredligt bruk av innovationer.

Vi vet alla att viktigare tekniska framsteg, såsom robotar och datorer, inte enbart har lett till ökad harmoni och mänsklig godhet, utan också till vapen och våld.

Det finns farhågor att etableringen av AI kommer att användas för att förstärka maktmissbruk, stödja redan korrupta maktstrukturer, förtryck av minoriteter samt bidra till nytänkande kriminalitet snarare än att främja positiva värden.

Därför måste vi snabbare förstå potentialen AI har att förändra våra liv till det bättre utan att förringa riskerna. Hur vårt liv tillsammans med AI skall se ut är ej förutbestämt utan påverkas av de val vi gör idag. En hållbar utveckling kräver att fler av oss, aktivt informerar och engagerar sig i AI-utvecklingen.

Annons
Annons
Annons
Annons