Ledare

Tänk nytt i centrum

Det rör sig inne i Trelleborgs centrum. Affärer och verksamheter flyttar, stänger eller öppnar.
Ledare • Publicerad 26 januari 2011
Algatan, en del av Trelleborgs centrum.
Algatan, en del av Trelleborgs centrum.Foto: 

Det är som det ska vara, en stad och en kommun är i ständig utveckling. Där­emot gäller det att hela tiden arbeta för att denna utveckling är gynnsam, att den går mot bättre tider. Där har alla aktörer en viktig roll att spela, inte minst kommunen med sitt plan- och byggmonopol.

I gårdagens tidning rapporterade vi om delikatessaffären Amada som ska flytta från Östergatan till bageriet Iduns gamla lokaler vid Stortorget. Mattaffären Folke Hanssons tidigare lokaler vid korsningen Algatan-Hansa­gatan får i mars två nya hyresgäster under mars och den indiska restaurangen Masala house på Corfitz Beck-Friisgatan som stängde i julas efterträds snart av en ny restaurang.

Den ständiga rörelsen av affärsrörelser är ett tecken på hur marknaden fungerar i praktiken. Affärer, restauranger och andra företag sysslar alla med någon form av handel, antingen det är varor som byter ägare eller tjänster som utförs.

En god affär lockar kunder som är villiga att betala och det blir pengar i kassan. Men för att locka kunder finns det annat som också spelar roll, det handlar om hur attraktiv en stad eller ett centrum är. Det påverkar hur många besökare man får. I det avseende har det skett mycket till det positiva för Trelleborg under det senaste decenniet men det innebär inte att allt är bra. Det finns mycket mer att arbeta med. Framför allt bör man skapa fler mötesplatser i centrum, ställen där människor inte bara får uppleva något utan även kan möta andra människor.

Flytten för ett år sedan av museet från Skyttsgården till gamla tingsrätten på Stortorget är ett viktigt steg i rätt riktning. Centrum har fått ett nytt besöksmål som kan locka mer publik. Fler sådana magneter behövs.

Till exempel skulle man kunna släppa in besökare att bese Vattentornets utsikt över staden och slätten. Varje kontinental stad med självaktning har en spännande utsiktsplats om det så är en katedral eller en skybar. Eller varför inte skapa ett ”Speakers Corner” centralt i staden där inbjudna talare varje lördag tar upp ett aktuellt ämne. Det skulle skapa en plats där både åsikter och människor kan mötas. Söderslätt har många entreprenörer och fler av dem kunde i centrum sälja sina varor så att den värdefulla landsbygden får ta mer plats i centrum.

Med små medel går det att skapa något annorlunda som sticker ut. Det behöver verkligen Trelleborgs centrum och det finns mycket mer att göra stadskärnan mer attraktiv.

Om drygt två veckor flyttar Trelleborgs Allehanda in i nya lokaler i gamla Tobakshörnan på Algatan. En tidning är förvisso inte stad eller kommun men vi lovar bestämt att höja temperaturen i centrum. Trelleborgs Allehanda är och förblir en viktig del av Trelleborg.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.