Annons
Ledare

Ta inte loven av valfriheten

Lagen om valfrihetssystem, LOV, är en framgång. Regeringen gillar valfrihet, har gått till val på det och gör vad den kan för att alla medborgare ska få bestämma själva över vem som ska få utföra en rad tjänster.
Ledare • Publicerad 7 december 2011
Har valt. Och vet vem som kommer.
Har valt. Och vet vem som kommer.Foto: 

Fler än 150 av 290 kommuner har sedan 2009 infört LOV, eller ska göra det. Det är för få menar regeringen och annonserade i våras att man överväger tvingande lagstiftning från 2014. Även Bromölla, Malmö och Tomelilla ska med.

Detta ser nu ut att bli verklighet sedan Sverigedemokraterna enligt Ekot (6/12) har sagt sig vilja främja likvärdiga förutsättningar i hela landet.

Annons

LOV flyttar makten från det offentliga till brukarna. Lagen ger var och en möjlighet att fritt välja mellan godkända leverantörer av vissa tjänster, medan kommunen eller landstinget har kvar det övergripande ansvaret för verksamheten. Socialstyrelsen har tillsynsansvaret. Oftast handlar det om hemtjänst, men det kan också beröra särskilt boende för äldre, ledsagning, avlösning, daglig verksamhet enligt LSS eller familjerådgivning.

Kraften i människans fria val har med LOV inneburit att ett stort antal företag har startats, främst av kvinnor. Det har blivit lättare för småföretag och kooperativ att etablera sig. Kommunerna har dessutom fått en betydligt mycket bättre bild av den egna verksamhetens kostnader, effektivitet och kvalitet.

Detta är inte, vilket Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet försöker få det till, obligatorisk privatisering. Inte heller handlar det om att sänka kostnader, eftersom ersättningen är lika för alla. I stället står kvaliteten i fokus. Det duger inte med att få Carema-rykte. Sådana företag väljs snabbt bort.

Allt enligt sentensen att vinster i vården inte är fel. Det är förluster i vården som ska väljas bort: förluster i form av undermålig omsorg.

Visst finns det frågor kring att göra LOV till en för kommunerna tvingande lag. Det kommunala självstyret är en av grundpelarna i det svenska styrelseskicket.

Och frågan brukar komma upp.

2010 ålades landstingen att införa Vårdvalet. Då stormade det. Bara två av tjugo landsting var positiva. Genom att överlåta utformningen av systemet på landstingen och genom att säga nej till fri etablering rundades dock frågan. Eller som Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, sa: ”Det är svårt att hävda det kommunala självstyret när det handlar om att föra över beslut till de enskilda medborgarna.”

LOV främjar de goda krafterna i samhället. Den garanterar den goda omsorgen och borde därför omhuldas av samtliga kommuner. Frivillighet är samtidigt bättre än tvång, även för kommuner.

För regeringen finns det skäl att snarare stimulera kommunerna att välja rätt, än att tvinga dem. Det viktiga är att fler kommuninvånare får lov att välja.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons