Annons
Ledare

Ta i med hårdhandskar mot salafismen

17 av de 25 största moskéerna i Sverige får finansiering från Gulfstater. Försvarshögskolans rapport borde läsas av alla politiker.
Ledare • Publicerad 3 juli 2018 • Uppdaterad 4 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Susanna Persson Öste /TT

“När de kommer ut är de färdigprogrammerade”.

Borlänge, Halmstad och Gävle är några av de svenska städer där salafistiska koranskolor hjärntvättar barn in i hederskultur, antisemitism och homofobi.

Annons

I Försvarshögskolans rapport “Mellan salafism och salafistisk jihadism” som släpptes den 28/6, författad av bland andra forskaren Magnus Ranstorp, beskrivs den salafistiska rörelsen i Sverige och dess utbredning i svenska städer. Det är intressant och skrämmande läsning.

Salafismen är en dogmatisk gren inom sunniislam. I Sverige utgör de enbart en liten del av alla muslimer men andelen anhängare har tiodubblats på tio år. Rapporten beskriver att det i dag finns cirka 2000 våldsbejakande salafister runt om i svenska städer.

De säger sig praktisera den “sanna läran” och har en ytterst intolerant syn på andra religiösa trosinriktningar. Man praktiserar stram könssegregering. Kvinnors fri- och rättigheter är kraftigt inskränkta. Det är inte tillåtet att vara vän med en icke-troende. Homosexualitet straffas med döden.

Salafister beblandar sig inte heller med majoritetssamhället och vill inte - i kontrast till den våldsbejakande högerextremismen - synas eller höras i det offentliga. Grupperna vet dessutom väl hur de ska navigera i det svenska bidragshavet - och hur de ska tala till politiker.

Sveriges Unga Muslimer (SUM), MUMS (Malmös Unga Muslimska Systrar), LÄS!-projektet och Solidaritetscenter låter som oförargliga föreningar, men har alla koppling till salafistisk verksamhet. Och eftersom det inte finns ordentliga kontrollmekanismen på kommunal och statlig nivå har många samfund och organisationer lyckats undgå granskning.

Genomgående är också offerskapet. Salafister anser att västerländsk imperialism och korruption har förstört muslimska samhällen. Det har varit en framgångssaga för vissa ideella initiativ i Sverige. Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor ströp först under 2017 de statliga bidragen till SUM efter att det uppdagats kopplingar till antidemokratisk verksamhet, bland annat salafistisk sådan. SUM:s ordförande Rashid Musa hävdade då att det egentligen bara var ett uttryck för “islamofobi”.

Under 2017 byggdes Skandinaviens största salafistiska moské i Malmö och utgav sig för att vara “fri och oberoende”. Drygt 30 miljoner kronor kom från diktaturen Qatar. Frida Tollmyr (S) fritidskommunalråd i Malmö menade att ""Jag har egentligen inte så bra koll på vad det är för förening. […] Men jag hoppas kulturcentret kan bli en mötesplats för många Malmöbor."

I dag är 17 av de 25 största moskéerna i Sverige finansierade av salafistiska gulfstater. I Österrike har saudisk finansiering förbjudits. Liknande åtgärder har införts även i Frankrike. För det är djupt naivt att tro att de pengar som Saudiarabien och Qatar lägger på moskébyggen i Sverige inte har ett missionerande syfte.

Och det är framför allt kunskap om salafismen och dess medlemmarna som saknas. Därför är Försvarshögskolans rapport mycket välkommen.

Tidigare har bristen på kunskap och rädslan för rasismanklagelser - samt politiska företrädare som varken haft vilja eller kompetens nog - möjliggjort att en växande skara människor anslutit sig till den fundamentalistiska ideologin. Detta har försvårat integrationen avsevärt, inte minst eftersom mycket av den salafistiska verksamheten aktivt riktat in sig mot barn och unga.

Annons

Att vi nu har fått tillgång till kunskap som kan leda till saklig diskussion om salafismens utbredning och påverkan på det svenska samhället är ett steg på vägen. Politiker borde nu överväga att strypa all form av finansiering, - både inhemsk och utländsk - till antidemokratisk verksamhet, vare sig det är skolor, moskeér eller organisationer.

Rapporten borde dessutom bli obligatorisk läsning för svenska makthavare.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons