Annons
Ledare

Emma Jaenson: Ta av de ideologiska vänsterglasögonen, Oxfam

Varför ställde SR-reportern inte en enda kritisk fråga om Oxfams uppseendeväckande förslag om global förmögenhetsskatt?
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 27 maj 2022 • Uppdaterad 29 maj 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Läkemedelsföretagen var de som såg till så att hundratusentals (kanske miljontals) människor inte dog under pandemin.
Läkemedelsföretagen var de som såg till så att hundratusentals (kanske miljontals) människor inte dog under pandemin.Foto: Luca Bruno

Den extrema fattigdomen har ökat mer under pandemin än under de senaste 20 åren, enligt Oxfam-rapporten “Profiting from pain” som släpptes den 23 maj. Idéhistorikern Johan Norberg påpekar i Sveriges Radio (23 maj) att pandemirestriktionerna, stimulanspaket som har drivit upp inflationen och den ryska invasionen av Ukraina där 26 länder nu har infört exporthinder, har lett till brist på livsmedel. Det har i sin tur bidragit till ökad fattigdom.

Så vad är Oxfams lösning? En global förmögenhetsskatt. Dollarmiljardärerna har ökat och klyftorna likaså. Lösningen stavas omfördelning av resurser, alltså klassisk vänsterpolitik. De rikaste ska beskattas och enligt Susanne Standfast, generalsekreterare på Oxfam, inkluderar det bland annat läkemedelsföretag, energisektorn och drivmedel.

Annons

Läkemedelsföretagen var dock de som såg till så att hundratusentals (kanske miljontals) människor inte dog under pandemin. Astra Zeneca har enligt egen utsago inte tagit ut någon vinst på sitt covidvaccin under pandemin, utan enbart sett till att täcka de egna kostnaderna. Bolagets hållning har varit “att se på utvecklingen av vaccinet som ett bidrag till den globala folkhälsokrisen, inte som en kommersiell möjlighet”. Ändå vill Oxfam straffa dem?

Men vad hade en global förmögenhetsskatt – i praktiken – inneburit? Det är inte lätt att veta eftersom SR-reportern inte ställde en enda kritisk fråga om Oxfams uppseendeväckande förslag.

En global skatt är i praktiken en mycket otäck tanke, eftersom det sannolikt hade inneburit ännu mer centralstyrning och att ännu mer makt förflyttas längre från oss.

””Skatten används också till en rad destruktiva saker som bidrag till auktoritära stater och genusmyndigheter.”
Emma Jaenson

Den skatt vi vanligtvis betalar in används naturligtvis till en rad positiva saker som sjukvård, polis och skola (när den inte hamnar i fickorna på byråkrater och administratörer och kommunikatörer). Men den används också till en rad destruktiva saker som bidrag till auktoritära stater och genusmyndigheter.

Norberg påpekar riktigt, att hur mycket pengar vi än har, är problemet att Ukrainas veteskördar ruttnar bort och 26 länder i världen blockerar all försäljning av livsmedel och fortsätter “problemet är för stängda marknader, krig och förtryck och diktatur och det är helt anmärkningsvärt att Oxfam inte talar om det”.

Anledningen till att man inte talar om det är att Oxfam förslag härrör från en ideologisk vänsterövertygelse. Det anmärkningsvärda är egentligen att SR-reportern inte ställde en enda fråga om det.

Annons
Annons
Annons
Annons