Annons
Ledare

Joakim Broman: Systemfelen i miljöprövningen måste bort

LKAB får avslag på sin ansökan om att utöka Kirunagruvan (Expressen 12/10). "Ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser”, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB, till tidningen.
Joakim BromanSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 oktober 2021
Joakim Broman
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statens bolag möter hårt motstånd från staten
Statens bolag möter hårt motstånd från statenFoto: Karin Wesslén/TT

Det är lätt att förstå vad miljöchefen menar. Mycket stora delar av Sveriges cementproduktion hotas av en pågående rättsprocess, där Cementa plötsligt fick avslag på sin ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland.

Elpriserna i södra Sverige är i perioder tio gånger högre än i norra Sverige. En viktig förklaring, förutom avsaknaden av planerbar produktion i söder, är bristande överföringsmöjligheter. Sydvästlänken, den förstärkning av stamnätet som löper från Hallsberg till Hörby, togs till slut i drift i somras, efter att ha försenats 18 gånger.

Annons

Ändå är Sydvästlänkens kapacitet inte fullt utnyttjad, eftersom en flaskhals i överföringen längs västkusten måste byggas bort. Svenska kraftnät beräknar att det kan vara gjort 2030.

Det är i grunden inget fel i att ställa höga miljökrav. Men det finns gott om länder som gör det – däribland Finland – utan att samtidigt ha samma problem som Sverige. Som Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på tankesmedjan Timbro, säger i SvD (12/10) har miljöbalken blivit en våt filt för hela gruvnäringen sedan den trädde i kraft 1999. Sedan dess har inte en enda ny gruva öppnat i Sverige. Miljöbalkens krav är också det som gör att det tar tio år för en statlig myndighet att dra en ny elledning.

Ett grundläggande problem är att det tycks hopplöst att veta vilka miljökrav man egentligen ska leva upp till. Cementa har fått mycket kritik för att ha lämnat in en undermålig miljökonsekvensbeskrivning. Men underlaget godkändes i mark- och miljödomstolen, bara för att sedan anses så dåligt att det inte ens gick att bedöma i nästa instans.

Det illustrerar att det är fråga om just systemfel. Utöver otydligheten i kraven är antal möjliga överklaganden enormt, och möjligheten att väga ett intresse mot ett annat saknas i princip. En rödlistad art kan stoppa byggprojekt även om arten är vanlig på andra ställen, men sällsynta jordartsmetaller som behövs för klimatomställningen ses inte som värdefulla ur miljösynpunkt. Cementa hade planer på att göra Slite-fabriken helt klimatneutral, men det går inte att göra en avvägning mellan klimat och lokal miljö.

Det är inte heller bara klimatet som får stryka på foten. Elbrist, cementkris och stoppade gruvor är alla hot mot basindustrins försörjning och därmed mot grunden i vårt ekonomiska välstånd. Ska Sverige klara den gröna omställningen börjar det bli akut att underlätta för de verksamheter som skapar den.

Annons
Annons
Annons
Annons